În carieră, „it’s not you, it’s me!”

Când eram tânăr, am părăsit o fată spunându-i că nu e vina ei, e vina mea. Eram prea mic să ştiu că nu se spune aşa ceva şi i-am rupt sufletul. Dar eram necopt şi simţeam că adevărul trebuia spus fix aşa cum îl înţelegeam.

Radu Daniel Bucur

Lightsmith @ Gentlemen Works

Dacă în despărţiri „it’s not you, it’s me” este un clişeu neplăcut pentru primitor, în viaţă (sau cel puţin la locul de muncă) e o filosofie sănătoasă, cred eu.

Vorbeam mai devreme cu un prieten şi îmi spunea că, dacă nu ar fi fost experienţele neplăcute cu foştii angajatori, nu ar fi evoluat ca om şi în carieră pe drumul pe care este astăzi (acum face ceea ce şi-a dorit de mic, în Anglia).

După un scurt schimb de replici, am tras împreună concluzia: nu e meritul celui care, din motive mai mult sau mai puţin obiective, ţi-a făcut viaţa grea la locul de muncă, pentru faptul că tu ai ajuns astăzi să faci altceva. E meritul tău că ai învăţat din experienţa respectivă, că nu te-ai înverşunat şi că ai căutat ceva care să se potrivească mai bine cu tine, cu cine eşti şi cu cine vrei să devii.

It’s not you, it’s me… când nu îţi place ceva la locul de muncă. E de datoria ta să vorbeşti despre ce nu îţi place, să propui soluţii, să le vinzi, să te lupţi pentru a obţine ce îţi doreşti.

It’s not you, it’s me… când te dă afară. Nu te potriveai sau nu ai văzut semnalele de alarmă din jurul tău. Ţine doar de tine să nu te laşi încrâncenat de situaţia respectivă, să faci o analiză a ceea ce a mers bine şi ce trebuie îmbunătăţit şi să iei ce ai învăţat şi să foloseşti constructiv lucrurile astea în următoarea ta încercare.

It’s not you, it’s me… când nu îţi place ce faci sau când te plictiseşte job-ul pe care îl ai. Tu trebuie să fii cel care are controlul a ceea ce face, tu trebuie să îţi urmezi visele, tu trebuie să te mişti din locul care nu îţi oferă satisfacţii. Şi când stai undeva doar pentru că primeşti un salariu bun, iar nu e vina angajatorului că faci tu compromisul, e vina ta că îţi vinzi viitorul şi minimum opt ore de fericire pe zi, pe fluturaşul din fiecare lună.

It’s not you, it’s me… când nu îţi reuşeşte evadarea din confortul unui loc de muncă liniştit, călduţ, când nu îţi reuşeşte afacerea, când scările care duc la visul tău se rup. Nu e din pricina altcuiva că nu îţi reuşeşte din prima sau a doua sau a treia încercare… Poate că încă nu ai învăţat suficient… Poate că mai e nevoie de ceva în reţetă… Oricum ar fi, nu te ajută cu nimic să dai vina pe altcineva. Nu alţii sunt responsabili sau stăpâni pe drumul, alegerile sau fericirea ta. Tu eşti. Nu mai da vina pe celălalt… It’s me.

S-ar putea să-ţi placă

By 

Email Newsletter

Close