În România, diferența medie dintre salariile bărbaților și ale femeilor este de 5 la sută

Potrivit unei analize Smartree, unul dintre liderii pieței locale de externalizare a proceselor de HR, România înregistrează un decalaj de cinci la sută, raportat la diferențele salariale medii între bărbați și femei, și este mult sub pragul înregistrat la nivel european.

Pe de altă parte, unul dintre elementele discriminatorii în procesele de recrutare la nivel local este vârsta, fapt pentru care procentul angajaților de peste 55 de ani este de doar 40 la sută, spre deosebire de 55 la sută, la nivelul Uniunii Europene.

Noua ta carieră poate începe aici – locuri de muncă în toate domeniile, în toate județele

Cu toate că, în ultimii ani, companiile au abordat treptat politici organizaționale menite să elimine diferențele de remunerație și au acordat șanse egale bărbaților și femeilor la locul de muncă, la nivel salarial se pot observa, încă, decalaje considerabile. Totuși, dacă în UE decalajul salarial mediu între femei și bărbați este de 16,3 la sută, în România acest procent se situează la doar cinci la sută.

„Constatăm că tot mai mulți angajatori din România sunt obiectivi în ceea ce privește diferențele salariale și mizează pe profesionalism și respectarea unor principii etice. Tendința este susținută și de noua generație de angajați, care își negociază contractul de muncă după alte principii decât predecesorii lor. Așadar, diferențele salariale tind să fie mai mici sau aproape inexistente în cazul tinerilor de până în 35 de ani și al celor nou intrați în câmpul muncii”, declară Raluca Peneș, HR Coordinator Smartree.

Conform analizei Smartree, România este una dintre puținele țări din UE în care rata de angajare a femeilor a scăzut ușor, după anii 2000, și s-a stabilizat în jurul a 58 la sută, față de 75 la sută angajați bărbați, în creștere în ultimii cinci ani. La nivelul UE, există un decalaj redus al ratelor ocupării forței de muncă dintre bărbați și femei, ce rezultă din creșterea numărului locurilor de muncă ocupate de femei. Analiza realizată de Smartree se bazează pe datele oficiale publicate de Eurostat.

Cu toate că, în ultima vreme, femeile sunt mult mai vizibile pe plan profesional, de la mediul antreprenorial, până la top managementul marilor corporații, bărbații sunt în continuare mai des promovați și, prin urmare, mai bine remunerați. În UE, mai puțin de șase la sută dintre directorii generali executivi sunt femei. Unul dintre domeniile în care femeile sunt cel mai puțin implicate în funcții de conducere, iar procentajul este considerabil în favoarea bărbaților, este mediul politic.

Vârsta, criteriu de discriminare în procesul de recrutare

La nivel local, vârsta se află pe primele locuri în topul criteriilor de eliminare în procesul de recrutare. Procentul angajaților români de peste 55 de ani se menține la 40 la sută, mult mai mic decât media Uniunii Europene de 55 la sută. Acest fapt demonstrează, în continuare, o reticență din partea companiilor de a angaja persoane de vârsta a doua.

„Există încă angajatori subiectivi pe plan local, ce includ în procesele de recrutare elemente discriminatorii, precum vârsta, anumite grade de handicap, etnia și, eventual, în anumite părți ale țării, naționalitatea. Unele companii resping din start candidații trecuți de o anumită vârstă, fără a le acorda șansa de a stabili cel puțin un interviu. Pe de altă parte, anumite elemente, precum orientarea sexuală sau rasa, nu sunt încă ținta discriminării pe piața muncii din România. Estimările pe termen mediu și lung în ceea ce privește populația României, tot mai îmbătrânită și în continuă scădere, vor determina companiile ce activează la nivel local să-și îndrepte atenția și către anumite categorii care, în momentul de față, sunt defavorizate”, afirmă Raluca Peneș, HR Coordinator Smartree.

S-ar putea să-ţi placă

By 

Email Newsletter

Close