Industria IT din România „valorează” 5 miliarde de euro

Numărul companiilor din IT, la nivel național, a crescut în perioada 2011-2016 de la 9.823 la 14.339, iar până la finalul anului 2017 se va depăși numărul de 17.000, arată un studiu național al pieței de IT din România, realizat de firma de cercetare Encore Research, la solicitarea Aries Transilvania, cu sprijinul Primăriei și Consiliului Local Cluj-Napoca, și care analizează evoluția domeniului pe parcursul a șase ani, între 2011 și 2016.

Practic, în șase ani, s-au înregistrat cu aproape 50 la sută mai multe firme cu profil informatic. Cifra de afaceri cumulată s-a dublat, în ultimii șase ani, în contextul în care segmentul IT deține o pondere tot mai crescută în economia națională, și depășește, împreună cu domeniul tehnologiilor comunicării, șase la sută din PIB.

Noua ta carieră poate începe aici – locuri de muncă în toate domeniile, în toate județele

Evoluția industriei de IT este semnificativă: în cele 14.339 firme înregistrate în 2016 lucrau peste 100.000 de angajați. Numărul lor a crescut cu 75 la sută, în ultimii șase ani. Numărul startup-urilor s-a dublat, ceea ce indică apariția pe piață și a tinerilor antreprenori, promotori de noi idei, noi soluții și o nouă atitudine în business, ce completează companiile cu experiență, care au crescut în ritm susținut, în ultimii ani. Capacitatea acestor startup-uri de a rezista unei concurențe puternice constituie una dintre mizele pieței de IT, suscită interesul tuturor specialiștilor și este una dintre premisele continuității cu succes a acestui domeniu.

Capacitatea de business dezvoltată de companiile de IT este reliefată și de dublarea cifrei totale de afaceri, în șase ani. O piață de aproape cinci miliarde de euro reprezintă un segment important, în orice calcul previzionist.

La nivel național, se observă un trend de scădere a numărului de companii mici, cu 1-4 angajați, și o creștere a numărului celor fără angajați. Dacă în 2011 ponderea companiilor de IT care nu aveau nici un angajat era de 27 la sută, în 2016, acest procentaj  a crescut la 35,5 la sută. Acest trend este unul îngrijorător, din perspectiva faptului că rata de creștere a angajării de personal nou este în scădere relativă și numărul companiilor de IT fără nici un angajat reprezintă o treime din totalul companiilor de IT. Tot mai multe companii de IT găsesc dificil să recruteze resursa umană și tot mai mulți angajați din IT preferă să-și înființeze propria companie, fapt reflectat și în evoluția numărului de startup-uri.

În intervalul 2011-2016, numărul startup-urilor aproape s-a dublat (de la 1.806 startup-uri, în 2011, la 3.795, în 2016), iar ponderea lor din totalul companiilor a crescut de la 18,4 la sută, în 2011, la 26,5 la sută, în 2016. Se remarcă ponderea mare a startup-urilor din Cluj-Napoca, unde creșterea acestui tip de business a fost de 281 la sută, aproape triplu față de 2011.

Evoluția pieței de IT din Cluj-Napoca

Între 2011 și 2016, piața IT din Cluj-Napoca a crescut rapid, prin comparație cu alte centre de dezvoltare din sectorul informatic, precum Iași sau Timișoara. Din această perspectivă, Cluj-Napoca poate fi considerat principalul pol de business IT din România, după București. Numărul companiilor de IT de aici a crescut cu peste 75 la sută față de 2011, mult peste media națională. Dacă sunt luate în calcul și companiile apărute în urma programelor guvernamentale precum Start-up Nation, se poate vorbi acum despre dublarea acestui număr.

În cele 1.235 de companii din IT din Cluj-Napoca lucrează 14.036 angajați, adică 8,7 la sută din totalul salariaților municipiului (161.610 în 2016 – conform datelor INS). Astfel, unu din 11 angajați clujeni lucrează în IT. Dacă se iau considerare și alte forme de colaborare (PFA, microîntreprinderi), numărul clujenilor care lucrează în IT depășea, în 2016, 20.000 de persoane. O altă caracteristică ce individualizează acest centru de IT o constituie ponderea mult mai mare a startup-urilor, al căror număr s-a dublat în ultimii șase ani, cu mult peste media națională.

Raportul final al Studiului Pieței de IT – Analiză comparativă națională 2017 poate fi accesat aici.

S-ar putea să-ţi placă

By 

Email Newsletter

Close