Investitorii străini cer Guvernului să înființeze o unitate specială, care să rezolve proiectele de infrastructură

Printr-o scrisoare deschisă, adresată prim-ministrului Viorica Dăncilă și ministrului Transporturilor, Lucian Șova, membrii Consiliului Investitorilor Străini (FIC) – companii care angajează peste 186.000 de persoane și au o cifră de afaceri de 187 de miliarde de lei – solicită crearea unei unități dedicate proiectelor mari de infrastructură.

Potrivit membrilor FIC, lipsa infrastructurii frustrează mediul de afaceri, cetățenii și autoritățile. Ei consideră că o modalitate relativ simplă, prin care câteva proiecte importante s-ar putea debloca și finaliza, ar fi crearea unei structuri care să aibă în arsenalul său toate instrumentele necesare pentru a rezolva această problemă.

Noua ta carieră poate începe aici – locuri de muncă în toate domeniile, în toate județele

Investitorii străini au identificat o serie de obstacole administrative ce împiedică dezvoltarea infrastructurii, precum probleme de proiectare, întocmirea defectuoasă a caietelor de sarcini, procese și proceduri de achiziție complexe și greoaie din punct de vedere administrativ, procese și proceduri îndelungate și, uneori, slab coordonate, de obținere a aprobărilor necesare, dar și lipsa resurselor pentru monitorizare în etapa de derulare. „Pe lângă toate acestea, există o tendință de a nu învăța din greșelile trecutului, iar acest lucru a afectat desfășurarea proiectelor de infrastructură”, menționează reprezentanții Consiliului.

Unitatea specială pentru proiecte mari de infrastructură (UIP)

Pentru a eficientiza coordonarea între principalii actori, FIC recomandă înființarea unei unități de implementare a proiectelor (UIP), care să funcționeze la nivelul Guvernului, ca un organism interministerial. UIP ar trebui să fie responsabilă de supravegherea implementării marilor proiecte de infrastructură și ar urma să beneficieze de expertiză tehnică, financiară și juridică, ca și de resurse financiare adecvate.

UIP va fi organismul responsabil cu managementul proiectului, cu responsabilități clar stabilite, dar și cu autoritatea de a se asigura că marile proiecte sunt implementate într-o manieră unitară, că vor exista criterii de referință care să ușureze și să îndrume planificarea și executarea viitoarele proiecte, că este întotdeauna disponibilă o situație actualizată la zi, că se reduc și se rezolvă eventualele blocaje care pot apărea pe parcursul desfășurării proiectului, că există puncte de contact pentru organisme interesate ce pot sprijini la implementarea proiectelor, dar și că există continuitate în derularea proiectelor.

O astfel de unitate poate colabora cu o serie de instituții, inclusiv cele financiare internaționale, pentru a pune la dispoziția UIP cunoștințele privind finanțarea proiectelor mari de infrastructură (stabilirea structurii de finanțare a proiectelor, aplicarea celor mai bune tehnici de modelare financiară, identificarea surselor de finanțare, finanțarea și atragerea finanțărilor private), pentru  a permite accesul la rețeaua lor de experți internaționali, ce acoperă toate ariile de expertiză privind infrastructura, pentru a oferi exemple de practici la nivel mondial privind planificarea, managementul și evaluarea impactului proiectelor de infrastructură și dezvoltarea efectivă a mecanismelor de achiziție pentru proiecte.

„Considerăm că există un potențial semnificativ de cooperare între UIP și Agenția Națională pentru Achiziții Publice (ANAP). Agenția poate fi un centru de date care furnizează informații valoroase pentru luarea deciziilor. Persoane cu cea mai înaltă calificare profesională ar trebui să se regăsească atât în conducerea, cât și la nivelul operativ al UIP. Personalul trebuie să fie remunerat pe măsură și să i se asigure toate pârghiile necesare pentru a-și duce la îndeplinire misiunea”, se arată în scrisoarea semnată de Comitetul Director al FIC.

Investitorii avertizează că, în absența unor măsuri urgente, lipsa infrastructurii va începe să acționeze ca o frână puternică în calea dezvoltării economice a României și va limita investițiile viitoare.

S-ar putea să-ţi placă

By 

Email Newsletter

Close