Investitorii străini: România nu mai este competitivă din punctul de vedere al disponibilității forței de muncă

Pentru prima dată, din 2015, de când Consiliul Investitorilor Străini (FIC) calculează indicele percepției membrilor săi despre mediul de afaceri, majoritatea respondenților declară că România nu mai este competitivă din punctul de vedere al disponibilității forței de muncă calificate.

Acum doi ani, doar un sfert dintre respondenți reclamau probleme legate de lipsa forței de muncă. „De fiecare dată când FIC a publicat rezultatele semestriale ale indicelui de percepție, am atras atenția că acest indicator se deteriorează accelerat. Acum există tot mai multe indicii din rândul companiilor membre care, coroborate cu alte date și analize publice, arată că România se confruntă cu o situație dificilă privind disponibilitatea forței de muncă”, precizează reprezentanții FIC.

Noua ta carieră poate începe aici – locuri de muncă în toate domeniile, în toate județele

Pe de altă parte, în martie 2017, o treime dintre respondenți declarau că România este lipsită de competitivitate în domeniul fiscal. A urmat o deteriorare semnificativă, în septembrie 2017 și martie 2018, când două treimi dintre respondenți au afirmat același lucru. Investitorii străini consideră că anunțurile publice repetate de schimbare a politicilor fiscale, fără a fi urmate de studii de impact și consultări adecvate, au condus la această opinie.

„În ultimul sondaj, am observat o îmbunătățire a acestui indicator, revenind la situația în care doar o treime dintre respondenți consideră România mai puțin competitivă din cauza fiscalității. În prezent, remarcăm o relativă stabilitate a regimului fiscal: măsurile anunțate anul trecut au fost fie aplicate, fie abandonate, iar în acest an nu au fost anunțate schimbări majore de politică fiscală. Companiile au reușit să se adapteze schimbărilor intervenite prin măsurile adoptate în 2017, deși acest lucru a generat costuri și eforturi considerabile neplanificate”.

FIC consideră că pentru România este contraproductiv să fie percepută drept o țară lipsită de competitivitate fiscală din cauza inconsecvenței politicilor publice. Membrii FIC îndeamnă guvernul să mențină un cadru fiscal stabil și să fie transparent în ceea ce privește viitoarele schimbări. În același timp, FIC consideră că mediul public și cel privat trebuie să colaboreze îndeaproape, pentru a îmbunătăți piața forței de muncă din România, înainte ca ea să devină un impediment serios în calea dezvoltării.   Sondajul este realizat, la fiecare șase luni, în rândul membrilor Consiliului Investitorilor Străini, companii ce au avut, în 2016, o cifră de afaceri de 183 miliarde de lei și au angajat circa 200.000 de persoane.

S-ar putea să-ţi placă

By 

Email Newsletter

Close