Jumătate dintre angajații români au foarte rar întâlniri directe cu managerii lor, pentru a-și discuta progresul profesional

Aproape 50 la sută dintre angajații români au rar, foarte rar sau aproape niciodată întâlniri unu la unu frecvente cu managerul lor pentru a discuta progresul pe obiectivele lor, potrivit sondajului „Percepțiile despre self-leadership ale angajaților români”, realizat de Human Invest și Hipo.ro, cu scopul de a de a oferi perspective actualizate asupra relației manager-subordonat în companiile din România.

Conform sondajului, 40,72 la sută dintre angajații chestionați inițiază rar, foarte rar sau aproape niciodată conversații Unu-la-Unu cu managerul lor, pentru a-și comunica nevoile sau pentru a-și împărtăși reușitele. Acest comportament se vede mai mult în cazul specialiștilor (50,29 la sută) decât în cel al managerilor (27,80 la sută).

Noua ta carieră poate începe aici – locuri de muncă în toate domeniile, în toate județele

Când vine vorba de negocierea obiectivelor, unu din patru angajați români negociază rar, foarte rar sau aproape niciodată cu managerul, atunci când obiectivul nu pare abordabil sau potrivit. Totuși, persoanele aflate în poziții manageriale tind să-și negocieze obiectivele într-o măsură mai mare decât contribuitorii individuali (29 vs. 18 la sută).

„Întâlnirea Unu-la-Unu este, probabil, procesul esențial de leadership al unui manager. Totuși, inițierea acestor întâlniri, pregătirea și conducerea lor, sunt în responsabilitatea subordonatului, pentru că scopul lor este de a-i oferi managerului ocazia de a-și susține membrii echipei printr-un stil de leadership potrivit nevoilor lor. Cred că unul dintre principalele motive pentru care mulți angajați – manageri sau nu – inițiază rar întâlnirile Unu-la-Unu este pentru că nu li se spune că asta este responsabilitatea lor. Managerii nu au timp, nu vor sau nu știu să le țină, subordonații le inițiază cu dificultate și astfel devin sporadice și puțin relevante, în multe companii”, spune Viorel Panaite, Managing Partner Human Invest & Blanchard International România.

Un procent semnificativ, de 40,56 la sută dintre angajați, îi spun managerului rar, foarte rar sau aproape niciodată de ce au nevoie pentru a-și reduce nivelul de frustrare. „În echipa Hipo.ro, credem că schimbarea jobului nu este întotdeauna cea mai bună opțiune pentru a-ți dezvolta cariera. Uneori, oportunitatea cea mai mare ți-o oferă jobul curent, iar puterea de a schimba ce nu-ți place stă și la tine, ca angajat. Din această perspectivă, am găsit studiul despre Self Leadership, inițiat de Human Invest, ca fiind extrem de relevant, și am hotărât să ne alăturăm acestui proiect. Relația cu managerul direct are un impact mare asupra satisfacției pe care ți-o oferă locul de muncă, iar ea poate fi influențată puternic de angajat, nu doar de manager. Comportamentele analizate de acest studiu funcționează ca o hartă pe care o putem folosi pentru a construi un ghid de relație matură cu managerul nostru”, declară Dragoș Gheban, Managing Partner Catalyst.

Când vine vorba de experiența și abilitățile necesare locului de muncă, angajații români au rețineri în a-și exprima lipsurile. Unu din patru angajați români recunoaște rar, foarte rar sau aproape niciodată când nu are competența necesară pentru a-și atinge obiectivele. Totodată, 23,81 la sută dintre respondenți recunosc rar, foarte rar sau aproape niciodată când nu au destulă experiență pentru a-și atinge obiectivul. Contribuitorii individuali recunosc într-o măsură mai mare acest lucru decât managerii (38,86 vs 22,39 la sută dintre respondenți).

Sondajul a fost efectuat în parteneriat cu Hipo.ro, în perioada septembrie-noiembrie 2017, pe un eșantion de 609 angajați, dintre care 72 la sută lucrează în București și restul în provincie. 38 la sută dintre respondenți au între zece și 20 de ani de experiență pe piața muncii, iar 27 la sută au o vechime de 5-10 ani.

S-ar putea să-ţi placă

By 

Email Newsletter

Close