Kaufland declară război plasticului și deschide primul magazin “plastic-free” din România

De astăzi, Kaufland Barbu Văcărescu din București este primul magazin din România al unui retailer, în care se materializează o strategie anti-plastic. Kaufland va investi în această operațiune circa 300.000 euro pe an.

Kaufland a eliminat din acest magazin peste 90 la sută din materialele consumabile de plastic de unică folosință. Ele au fost înlocuite cu materiale 100 la sută biodegradabile sau compostabile, prietenoase cu mediul înconjurător. Materialele biodegradabile au în compoziție trestie de zahăr sau amidon de porumb și se descompun sub acțiunea microorganismelor. Cele compostabile sunt automat biodegradabile, iar resursele din care au fost făcute pot fi descompuse prin compostare. Schimbările sunt implementate în raioanele de brutărie și legume-fructe, ca și la vitrinele cu servire asistată. Și sacii de gunoi din parcare au fost înlocuiți cu alternative sustenabile.

Noua ta carieră poate începe aici – locuri de muncă în toate domeniile, în toate județele

În Grill-ul Kaufland, toate ambalajele (pungi, tacâmuri, caserole, tăvițe, sosiere) și consumabilele sunt confecționate din materiale biodegradabile, iar la casele de marcat au fost introduse sacoșe din materiale biodegradabile. În plus, Kaufland a listat în magazin articole de unică folosință (paie, farfurii, cuțite și furculițe, pahare, boluri) din materiale biodegradabile sau compostabile, ca alternativă la cele din plastic.

Compania a instalat și pubele pentru deșeuri bio, unde clienții pot arunca deșeuri biodegradabile sau destinate compostării ulterioare. Acestea previn procesele nedorite de descompunere, permit o circulație impecabilă a aerului și au proprietăți anti-bacteriene. În parcare, Kaufland pune la dispoziție o infrastructură de reciclare de tip self-service, cu automate speciale. Clienții pot recicla PET-uri, sticlă și doze de aluminiu, și vor primi un cupon de reducere ce poate fi folosit în magazin.

Inițiativa Kaufland are trei obiective: evitarea consumului de plastic, îmbunătățirea reciclabilității materialelor și încurajarea adoptării ambalajelor sustenabile.

Retailerul își propune să atragă în acest demers și partenerii din galeria comercială a magazinului. Restaurantul Stradale este primul care se alătură acestei inițiative și va elimina farfuriile, paharele și tacâmurile din plastic de unică folosință. Acestea vor fi înlocuite cu veselă din arcopal și tacâmuri din inox. Magazinul Kaufland Barbu Văcărescu este primul din rețeaua internațională a grupului, în care compania implementează schimbări majore.

Strategie de reducere a utilizării materialelor de plastic

Inițiativa primului magazin din România care are o strategie anti-plastic vine la mai puțin de trei luni după ce Kaufland a anunțat noi măsuri de reducere a cantității de plastic. Compania a delistat deja din toate magazinele articolele marcă proprie din plastic, precum bețișoarele pentru urechi, paie și vesela de unică folosință. Acestea vor fi înlocuite, în toate țările, cu alternative ecologice, până la sfârșitul lui 2019.

Kaufland va reduce consumul de plastic, în toate țările, cu cel puțin 20 la sută, până în 2025, și va asigura reciclabilitatea în proporție de 100 la sută a ambalajelor din plastic pentru mărcile proprii. Tot până la finalul anului viitor, în magazinele din România vor fi instalate și alte automate de reciclare. În plus, Kaufland nu folosește microplastice în formulele mărcilor proprii, precum produsele cosmetice, de igienă personală sau de îngrijire și curățare a locuinței. Potrivit lui Valer Hancaș, director Comunicare & Corporate Affairs Kaufland România, în ultimul an, compania a reciclat peste 47.000 de tone de deșeuri: plastic, ambalaje, baterii, ulei de gătit și altele.

De ce sunt necesare acțiuni împotriva utilizării plasticului

Până în 2015, omenirea a produs 6,3 miliarde de tone de deșeuri din plastic. 79 la sută dintre aceste deșeuri au ajuns în mediul înconjurător și au poluat natura și oceanele. Dacă planeta păstrează ritmul de producere și utilizare a plasticului, până în 2050 vom avea 12 miliarde de tone de deșeuri din plastic în mediul înconjurător. Impactul poluării cu plastic este o amenințare reală pentru viitorul planetei.

Articole din aceeași categorie
Total
0
Share