Leasing-ul de personal câștigă teren – care sunt avantajele și dezavantajele „închirierii” de angajați

Potrivit Smartree, unul dintre liderii din România pe piața de externalizare a proceselor de HR, piața de leasing de personal a ȋnregistrat creșteri de la an la an, atât din punct de vedere al volumului de angajați ȋn regim temporar, cât și din punct de vedere al cifrei de afaceri, deși ȋn Romȃnia procentul angajaților temporari din totalul angajaților activi este incomparabil mai mic decȃt cel din țările europene vestice, precum Anglia sau Germania.

Conform analizei Smartree, agent autorizat de muncă temporară, companii din industrii tot mai diverse apelează la această formă de angajare. Dacă acest sistem de leasing de personal a fost utilizat la început ca răspuns al unor necesități fluctuante de personal necalificat, în ultimii ani este folosit de multe dintre companiile multinaționale aflate în căutare de personal cu o pregătire temeinică și o educație adecvată.

Companiile cele mai active pe acest segment sunt call center-urile sau centrele de tip shared-services, consultanță IT, companiile din domeniul tehnologiei, telecom, dezvoltare software sau cele în care activitatea este de tip project-based. „În ceea ce privește leasing-ul de personal, marile firme multinaționale, cu un număr consistent de angajați, folosesc această formă de angajare pentru a-și eficientiza costurile și pentru a elimina riscurile asociate unei angajări nedorite. Este și o metodă ce poate fi practicată cu succes pentru ocuparea anumitor poziții care nu au fost luate în calcul și bugetate în planul anual, dar pentru care se dorește angajarea de personal, indiferent de momentul anului”, declară Adrian Stanciu (foto), CEO Smartree.

Există și segmente de piață unde angajările sunt influențate de factorul sezonier, mai ales când vorbim despre munca necalificată, pentru care companiile apelează la leasing-ul de personal: manipulanți în depozite, personal implicat în serviciile hoteliere, în retail, producție sau logistică. Leasing-ul de personal reprezintă o alternativă și pentru înlocuirea unor angajați inactivi, o anumită perioadă, precum persoanele aflate în concediu de creștere a copilului.  Această formă de angajare este cel mai des întâlnită ȋn orașele mari, precum București, sau în zonele unde există centre industriale sau facilități importante de producție, precum Timișoara, Craiova, Sibiu sau Cluj.

Avantaje și dezavantaje ale leasing-ului de personal

Munca temporară are avantaje multiple pentru angajatori, care se traduc în primul rând în flexibilitate în ceea ce privește numărul de angajați, eficientizarea costurilor și eliminarea riscurilor asociate angajării. Agenția autorizată de leasing de personal preia toate sarcinile, de la salarizare la plata contribuțiilor sau a beneficiilor aferente. În plus, este soluția cea mai simplă de a acoperi nevoile fluctuante de personal, mai ales în cazul companiilor fără entitate legală în Romȃnia. „Pentru acest tip de servicii, Smartree oferă clienților soluții complete și transparente în ceea ce privește întreg procesul de management al resurselor umane, de la partea de administrare a personalului și până la calculul salarial, prin intermediul unei suite proprii de aplicații de tip HRMS, MyStaff. Pe lângă avantajele implicite ale muncii temporare, câștigul adus de tehnologie face diferența în ceea ce privește calitatea serviciilor, timpul de livrare și transparența proceselor”, explică Adrian Stanciu.

Alte beneficii asociate leasing-ului de personal sunt reducerea timpilor și a costurilor de recrutare și accesul la noi surse de candidați, prin intermediul bazelor de date ale agențiilor. Majoritatea contractelor de leasing de personal gestionate de Smartree sunt încheiate pe o perioadă medie de trei ani. Aceasta este, de altfel, perioada maximă permisă de lege. Pentru unele firme, perioada contractuală poate fi asociată cu o perioadă de probă, în care noii angajați confirmă sau nu compatibilitatea cu noul loc de muncă. În aproximativ o treime din cazuri, companiile propun angajaților temporari contracte de muncă permanente.

S-ar putea să-ţi placă

By 

Email Newsletter

Close