Mai puțin de 10 la sută dintre clădirile de birouri din București sunt „bike friendly”

30 de clădiri de birouri din București au sau vor avea suporturi pentru biciclete, arată o monitorizare realizată de ESOP Consulting l CORFAC International.

La nivel european, astfel de facilități vor fi integrate în reglementările privind performanța energetică a clădirilor. „Mulți angajați își petrec pe scaun peste 70 la sută dintre orele de muncă și orice facilitate ce-i încurajează să facă mișcare cu bicicleta sau în săli de fitness este apreciată de chiriași. Proprietarii clădirilor moderne țin cont de aceste cerințe ale noilor programe de HR privind bunăstarea fizică și psihică a personalului și se înscriu în noul trend de wellness la birou”, declară Alexandru Petrescu, Managing Partner la ESOP Consulting l CORFAC International.

Noua ta carieră poate începe aici – locuri de muncă în toate domeniile, în toate județele

În 2018, până în zece la sută dintre clădirile de birouri existente au facilități pentru bicicliști, însă cele aflate în construcție și care vor fi livrate până în 2020 vor avea într-o pondere mult mai mare de parcări de biciclete, dușuri și vestiare. Proiectul Campus 6, din zona Politehnicii București are prevăzută chiar și o stație I’Velo.

Parcările de biciclete în clădiri vor fi reglementate la nivel european

La nivelul Comisiei Europene, în acest an, s-a pus pentru prima dată în discuție ca în directiva europeană privind performanța energetică a clădirilor să fie incluse și norme privind parcările pentru biciclete și alte mijloace de transport ce nu poluează, alături de normele privind facilitățile pentru mașinile electrice.

Timpul zilnic pierdut în trafic cu mașina de un bucureștean este, în medie, cu 57 minute mai mare decât un drum obișnuit pe aceeași rută, conform Tom Tom Traffic Index, cu șapte la sută mai mare decât în anul anterior. O soluție este mersul cu bicicleta, care reduce la orele de vârf timpul deplasării la serviciu cu 30-50 la sută și asigură și un exercițiu fizic care îmbunătățește starea de sănătate.

În București, doar unu la sută din populație folosește bicicleta ca mijloc de transport frecvent, conform statisticilor The European Cyclists’ Federation, în timp ce în Copenhaga, aflată pe primul loc în acest top, procentul celor care folosesc bicicleta este de 35 la sută, iar în Amsterdam de 32 la sută. În Berlin, 13 la sută din populație folosește bicicleta frecvent ca mijloc de deplasare, în Viena șase la sută, în Londra și Budapesta – doi la sută și în Sofia – trei la sută.

Avantajele mersului cu bicicleta la birou

O jumătate de oră de mers zilnic cu bicicleta are nenumărate avantaje asupra sănătății angajaților care au muncă de birou: reduce stresul, îmbunătățește circulația sanguină, reduce riscul de diabet cu 40 la sută și îi slăbesc, în medie, cu aproximativ cinci kilograme pe an, potrivit studiilor medicale. Pentru cei care merg ocazional cu bicicleta, o singură oră de mers cu bicicleta arde 300 calorii, potrivit studiilor medicale realizate de finlandezi.

S-ar putea să-ţi placă

By 

Email Newsletter

Close