Managerii companiilor de IT&C, mai exigenți decât ceilalți chiriași de birouri

În prima jumătate din 2017, chiriașii de spații de birouri au căutat în special birouri noi, de cea mai înaltă calitate, la standarde de clasă A, relevă o analiză a companiei de consultanță ESOP. Procentajul este mult mai mare, 87 la sută, în rândul companiile de IT&C, față de 58 la sută din spațiile de birouri închiriate la nivelul tuturor domeniilor de activitate.

Domeniul IT&C este cel mai important ca pondere în totalul tranzacțiilor din piața de birouri și domină cererea actuală, cu 51 la sută din volumul total al tranzacțiilor. Specialiștii estimează că această pondere se va menține și în următorii cinci ani, pe fondul dezvoltării constante a industriei IT&C. „În ultimii trei ani, companiile de IT&C au închiriat cu precădere birouri de clasă A, aspect ce confirmă atât o maturizare și consolidare a domeniului, cât și o nevoie constantă, dar în creștere de confort și competitivitate în atragerea forței de muncă specializate. Companiile din IT&C au mai multă grijă ca biroul, mediul de lucru să fie cât mai atractiv pentru angajați”, declară Alexandru Petrescu, Managing Partner la ESOP Consulting l CORFAC International.

În primele șase luni din 2017, ESOP Consulting a mediat 43 de tranzacții de spații de birouri, care însumează 28.631 mp, ceea ce înseamnă o suprafață cu 98 la sută mai mare față de aceeași perioadă din 2016. Anul trecut, în primele șase luni, ESOP a oferit consultanță pentru 29 de tranzacții de birouri, cu un total de 14.426 mp. „Chiriașii au fost interesați în cea mai mare măsură de clădirile de birouri moderne, lansate pe piață în 2017, sau de cele construite cu câțiva ani în urmă, situate în locații premium din București. De exemplu, Harman a ales un spațiu de 7.700 de mp în Metroffice, cea mai nouă clădire construită și livrată în 2017 de Immofinanz, și a devenit principalul chiriaș al clădirii A. Un alt client din zona IT a închiriat prin ESOP 500 de mp, care reprezintă 29 la sută dintr-o clădire de tip boutique, cu o suprafață închiriabilă totală de 1.730 mp, finalizată în 2017, și a fost primul client care a ales această clădire situată pe Calea Dorobanților. De asemenea, EGT a ales o clădire cu 2.000 mp închiriabili, construită în 2011, situată în zona Floreasca, pe care a închiriat-o integral”, afirmă Alexandru Petrescu.

Ce sunt birourile de clasă A

Birourile de clasă A sunt imobile poziționate in locații centrale, cu acces foarte bun la mijloacele de transport în comun, cu dotări tehnice de ultimă generație (și, mai nou, certificate drept clădiri verzi). Sunt, de cele mai multe ori, imobile cu suprafață închiriabilă de birouri de peste 10.000 de metri pătrați, care oferă chiriașilor o serie de funcțiuni și servicii complementare, cum ar fi prezența sălilor de fitness, a restaurantelor și cafenelelor, a unor spații de întâlniri și conferințe, a unor zone comune de relaxare.

S-ar putea să-ţi placă

By 

Email Newsletter

Close