Marquardt aduce la Sibiu bicicleta viitorului

La numai o lună după participarea de succes la Eurobike 2016, Marquardt Sibiu aduce în fața publicului sibian, în cadrul Nopții Cercetătorilor, bicicletele electrice pe care le-a prezentat în premieră la cel mai important târg de specialitate european.

Sibienii vor avea ocazia să vadă, pe 30 septembrie, bicicletele electrice echipate cu sistemele dezvoltate de compania Marquardt. Acestea vor fi expuse și vor putea fi testate în caravana Marquardt, la standul companiei, organizat la Facultatea de Inginerie în cadrul evenimentului european Noaptea Cercetătorilor. Aceste biciclete nu sunt doar în vizită în Sibiu. Specialiștii din Departamentul Cercetare-Dezvoltare al companiei Marquardt Sibiu au contribuit la perfecționarea sistemului de comandă și control al eBike-urilor. Ei s-au ocupat de testarea software-ului care asigură funcționarea unității bicicletei (Central Component Unit).

O piață nouă – eBike

Recunoscuți pentru acuratețea cu care dezvoltă și produc comutatoare, senzori electromecanici și sisteme electronice de comandă, dar și pentru soluțiile integrate pe care le oferă producătorilor de automobile, germanii de la Marquardt nu vor să rateze șansa de a deveni un jucător important pe o piață pe cât de nouă, pe atât de provocatoare: cea a bicicletelor electrice. Este un domeniu de perspectivă, date fiind cererile tot mai frecvente la nivel mondial de găsire a unor soluții de mobilitate urbană ecologică.

Trecerea de la statutul de furnizor de top în domeniul automotive la cel de producător de eBike nu este atât de nefirească pe cât ar putea să pară la prima vedere. „Am fost mereu cu ochii pe piețele aflate în curs de dezvoltare. Din 2013, suntem implicați în sectorul eMobility, care câștigă teren, atât în cazul mașinilor, cât și al eBike-urilor. Cu competența noastră în mecatronică, putem fabrica sisteme sigure și fiabile pentru aceste biciclete. Nu sunt mulți producători care se pot lăuda cu asta”, declară Karl Müller, Chief Technology Officer în cadrul Marquardt Group.

Sistemul de propulsie conceput de inginerii de la Marquardt a fost  prezentat, în premieră, la Eurobike 2016, cel mai important târg dedicat industriei ciclismului. Marquardt le propune producătorilor de biciclete electrice un sistem compus din motor, unitate de comandă pentru motor, acumulator, display și senzori. Fiecare componentă este disponibilă în mai multe variante, pentru a permite o configurare adaptată individual. Sistemul de propulsie și unitatea de comandă pot fi montate în interiorul cadrului sau direct pe acumulator, în vreme ce bateria poate fi integrată în interiorul cadrului, dar poate fi montată, la fel de bine, și pe cadru sau portbagaj. Acumulatorii sunt disponibili în variante de 400, 500 sau 650 watt ore. Marquardt a pus la punct și oferă dealerilor și firmelor de service software-ul specializat care permite ajustarea sistemului complet de propulsie la nevoile bicicletei și la specificul traseului. Dealerul poate alege, de exemplu, dacă sistemul de propulsie va fi instalat pe o bicicleta urbană, una de trekking sau un mountainbike, și va putea să adapteze în consecință proprietățile deplasării.

Industria de automobile și cea de echipamente electrice funcționează după reguli de calitate foarte stricte. Noi putem transfera aceste norme de calitate la eBike. Din sectorul automobilelor, de exemplu, putem transfera de la mașină la bicicletă tehnologia de afișare.

Karl Müller

Chief Technology Officer @ Marquardt Group

Display performant, pentru toate gusturile

Un display de rezoluție înaltă, capabil să detecteze smartphone-ul, și trei module de comandă pentru ghidon, arată că departamentul de dezvoltare de la Marquardt cunoaște foarte bine lucrurile de care are nevoie posesorul unui eBike. Ecranul TFT, care dispune de porturi USB și Bluetooth, poate afișa, pe lângă informațiile despre viteză, distanță și starea acumulatorului, și informațiile de pe smartphone, precum o rută prestabilită, pe o aplicație de navigație. Calculatorul integrat înregistrează datele telemetrice, care pot fi analizate, astfel, de către utilizator. Anul viitor, Marquardt va oferi și o versiune cu afișaj Dot-Matrix, care rămâne ușor de citit chiar și în lumina soarelui.

Modulele de comandă sunt disponibile deja în trei variante: Drive, Connect și Comfort. Drive nu distrage atenția în nici un fel de la condus, deoarece are doar funcția de selecție a motorizării. Afișează doar starea acumulatorului și nivelul de suport actual. Connect comunică prin Bluetooth cu smartphone-ul și dispune de un mic joystick, cu ajutorul căruia pot fi selectate funcțiile display-ului. Dintre cele trei variante, Comfort oferă cele mai multe opțiuni, suficient pentru a putea renunța la un display adițional – modulul dispune deja de un mini Dot-Matrix-Display integrat, ce oferă toate informațiile importante, la o singură privire.

Propulsie integrală și putere pentru bicicleta de transport electrică

Integrarea a două motoare într-un singur sistem de propulsie este o provocare pe care Marquardt a rezolvat-o fără dificultate. Pentru o astfel combinație, este nevoie de o citire exactă a senzorilor, dar și de o sincronizare precisă a motoarelor. Biciclistul poate comanda motoarele pentru roata din față și pentru cea din spate, pentru a obține, astfel, o propulsie integrală. În acest caz, puterea motorului este adaptată solicitării axului roții. Prin senzorii ce măsoară tensiunea lanțului și cei care măsoară momentul forței și cadența pedalării, se poate obține o analiză de date exactă.

Marquardt este lider mondial pe piața comutatoarelor electrice. Cine are acasă o cafetieră, o mașină de spălat sau descuie mașina cu o cheie cu telecomandă, deține, cu siguranță, un produs Marquardt.

Grupul Marquardt este un conglomerat de firme de anvergură internațională, unul dintre liderii de piață în domeniul producției de întrerupătoare și sisteme de acționare electro-mecanice și electronice. Și-a început activitatea în 1925, cu producția de întrerupătoare pentru industria electrică, și-a dezvoltat gama de produse, pentru a oferi comutatoare și sisteme electronice pentru uneltele electrice, iar apoi s-a orientat către industria automobilelor, domeniu în care a dezvoltat tehnologii de vârf, precum sistemele de pornire keyless, de schimbare a vitezelor prin comutatoare sau tehnologia Blue I-Drive, ce transformă telefonul mobil în cheie de mașină.

Componentele electronice Marquardt echipează diverse modele construite de nume mari ale industriei automobilului: Audi, Bentley, BMW, Chrysler, Daimler, Fiat, General Motors, Jaguar, Porsche, Renault, Scania, Skoda, Tata Motors, Tesla, Toyota, Volkswagen sau Volvo. Întrerupătoarele Marquardt sunt folosite în numeroase modele de aparatură electrocasnică și în aplicații industriale, iar în domeniul întrerupătoarelor pentru utilaje și scule de mare putere, Marquardt este lider de piață mondial. Grupul Marquardt are peste 8.500 de angajați în întreaga lume, în 14 locații din zece țări (Germania, Elveția, Franța, România, Macedonia, SUA, Mexic, Tunisia, China, India). Grupul a avut în 2015 o cifră de afaceri globală de un miliard de euro. Cea mai mare unitate de producție din cadrul grupului este la Sibiu și aniversează, anul acesta, un deceniu de existență.

Ce sunt bicicletele electrice

În Germania, o bicicletă din opt este electrică. În 2016, germanii au cumpărat peste 500.000 de eBike-uri. De ce sunt aceste biciclete atât de populare? Chiar dacă arată ca bicicletele tradiţionale, ele beneficiază de două componente suplimentare: motorul electric, care pune dispozitivul în mişcare și care poate să aibă o putere maximă de 250 W şi poate genera o viteză maximă de 25 km/h, conform reglementărilor din Uniunea Europeană, și acumulatorul Li-Ion, care alimentează motorul electric cu energie. Marile avantaje pe care le oferă un eBike sunt vizibile mai ales în regim urban și utilitar – faptul că poţi parcurge distanţe mari, fără să oboseşti, costurile de întreținere mici – nu plătești taxe de înmatriculare, impozite sau asigurări – și legislația „prietenoasă” – ai doar obligația de a respecta Codul Rutier.

Eurobike le-a demonstrat oamenilor de la Marquardt că sunt pe drumul cel bun. Dincolo de popularitatea de care s-a bucurat standul companiei, producătorul german a impresionat cu modelul Long Henry Marquardt, bicicleta electrică de transport care a triumfat la categoria eCargo pedelec. eBike-ul prezentat de Marquardt a punctat în principal la capitolele design, plăcerea de a conduce, sistemul de frânare, stabilitate, sistemul de acționare, nivelul de zgomot, baterie și preț.

S-ar putea să-ţi placă

By 

Email Newsletter

Close