Medic din Cluj, voluntar într-un spital din Irak

Un medic rezident clujean, în vârstă de 27 de ani, a fost voluntar, timp de trei săptămâni, într-un spital din Irak.

Andrei Abrudan a absolvit în 2015 UMF „Iuliu Haţieganu” Cluj-Napoca și este medic rezident în anul al III-lea, specializarea chirurgie generală, la Spitalul „Clujana”. De la tatăl său, medic veterinar, a prins gustul pentru voluntariat, astfel că anul trecut a plecat în Irak, pentru a trata refugiaţi din Mossul, scrie Mediafax.

Noua ta carieră poate începe aici – locuri de muncă în toate domeniile, în toate județele

A tratat arsuri după explozii, pacienţi împuşcaţi, cu diverse traumatisme şi fracturi după explozii, tumori cutanate. A scos gloanţe din pacienţi, a curăţat răni provocate de explozii cauzate de bombe, cu părţi metalice sau bucăţi de piatră, la nivelul coapsei sau toracelui. Pe zi, avea în jur de 40 de pacienţi.

Mărturisește că experienţa din Irak l-a marcat și l-a făcut să-și schimbe percepţia asupra vieţii, să-și regândească priorităţile şi să se concentreze pe ceea ce este important în viaţă, şi anume faptul că nu partea financiară, materială, te face fericit, pentru că azi le ai şi mâine nu. „Şi locuitorii din Mossul au avut case şi maşini, dar a căzut o bombă şi au rămas fără nimic. În cazul meu, ca medic care lucrez şi cu patologie oncologică, ajung să mă întreb ce este mai important în viaţă. Dacă Dumnezeu mi-a dat aceste posibilităţi, să călătoresc în acţiuni de voluntariat şi să tratez bolnavi, de ce să nu le pun în valoare, de ce să nu ofer dragostea şi compasiunea faţă de semeni?”, spune Andrei Abrudan.

Andrei ar vrea să se întoarcă în Irak, dar până atunci, în iunie, va pleca într-o expediţie umanitară în Nepal.

S-ar putea să-ţi placă

By 

Email Newsletter

Close