Mersul pe apă, esența în leadership

Am prostul obicei de a adormi pe talk-show-uri – probabil o reminiscență din copilărie, când, înainte de culcare, bunica îmi citea basme românești. Se pare că am rămas în continuare un fan înfocat al poveștilor românești. Pe la o bucată de noapte, zvârcolindu-mă ca un șarpe, am interacționat inconștient cu telecomanda televizorului și m-am trezit pe un canal religios, cu sonorul aproape de maxim. Nefiind un consumator de asemenea emisiuni, am dat să închid televizorul, dar ceva m-a făcut să amân decizia cu câteva minute.

Ovidiu Halunga

Manager sucursală @ Garanti Bank

Subiectul predicii era miracolul mersului pe apă, eveniment ce a marcat relațiile lui Iisus cu ucenicii săi. Pe scurt, conform relatărilor biblice, ucenicii lui Iisus, care călătoreau pe  o vreme neprielnică într-o corabie pe Marea Galileei, l-au văzut pe Iisus mergând pe apă pentru a-i întâlni. Apostolul Petru, dorind să experimenteze minunea de a umbla pe mare, pășește pe apă plin de încredere, dar când atenția lui se îndreaptă către vânt și valuri, începe să se scufunde și să solicite ajutor, ajutor pe care îl și primește, la pachet cu o mică dojană.

Noua ta carieră poate începe aici – locuri de muncă în toate domeniile, în toate județele

Poți fi considerat un lider adevărat numai dacă ceilalți te urmează. Chiar dacă valurile și furtuna le-au lovit corabia, apostolii au continuat să vâslească pentru a-și întâlni liderul. Atunci când o organizație trece printr-o criză, dacă echipajul coordonat de tine continuă să vâslească în direcția dorită, ai toate șansele să ajungi la liman cu bine.

Dacă managerii impun reguli, liderii inspiră alți oameni să experimenteze și să acționeze. Petru a fost inspirat de Iisus să umble pe mare.

Primele două atribute ale liderului, reieșite în urma studiului Gallup, sunt încrederea și compasiunea. Cred că mersul pe apă al Apostolului Petru este cel mai elocvent exemplu  pentru încredere. Când îți pierzi încrederea în lider, ai toate șansele să te scufunzi. Unii experți în texte biblice sunt de părere că această minune a fost săvârșită intenționat de către Iisus, pentru a crește încrederea și credința  ucenicilor Săi.

Într-un moment dificil, asemănător celui în care Petru se scufundă în mare, compasiunea șefului are un efect benefic asupra stării de spirit a angajatului. După ce Iisus l-a salvat pe Petru, i-a zis: „Sunt alături de ține și nimic nu-Mi este imposibil Mie”. Cred că fiecare angajat care a trecut printr-o perioadă mai grea, iar șeful i-a spus o replică asemănătoare, nu uită toată viața. 

S-ar putea să-ţi placă

By 

Email Newsletter

Close