Mico Legnami: La vremuri noi, piețe noi

Mico Legnami a început anul 2014 în forță. În primele trei luni, vânzările le-au depășit cu 30 la sută pe cele din perioada similară a anului trecut. În plus, echipa este formată, acum, din 60 de persoane, cu zece mai mult decât media din ultimii ani.

Investițiile făcute la Miercurea Sibiului, la 35 de kilometri de Sibiu, nu au întârziat să dea roade. În ultimele luni, producătorul de cherestea cu origini italiene a investit în jur de 800.000 de euro, pentru a monta cinci uscătoare, o centrală termică, un tocător și un siloz pentru rumeguș. Întreaga investiție a fost suportată din surse proprii. Iar conducerea fabricii nu are de gând să se oprească aici. „Avem în plan noi investiții și pentru perioada următoare. Prioritară ar fi extinderea depozitelor pentru cheresteaua uscată. Totul depinde de mersul companiei și, desigur, de felul în care va evolua piața de profil”, explică Minerva Giurgiu, directorul general al companiei Mico Legnami.

Debutul de an nu putea să aducă semne mai bune. Conducerea companiei estimează că orientarea spre piețe “exotice”, din ultimii ani, va duce la un plus al vânzărilor de peste 50 de procente, față de 2013. În condițiile în care în vestul Europei câștigă teren derivatele din lemn – MDF, PAL, etc. – China, Qatar, Emiratele Arabe Unite sunt doar câteva dintre noile destinații spre care pornesc acum produsele Mico Legnami. Secretul succesului? „Calitatea produselor plus seriozitatea oamenilor, în special prin respectarea cu sfințenie a contractelor. Este o combinație cu care este imposibil să dai greș”, este convinsă Minerva Giurgiu.

Oamenii de la Mico Legnami nu-și uită, nici o secundă, moto-ul: „Rădăcinile noastre sunt în lemn”. Concurența de pe piață nu este singurul obstacol pentru compania cu sediul în Miercurea Sibiului. Prejudecățile de care se lovesc firmele din domeniul exploatării lemnului, din cauza defrișărilor necontrolate din ultimele decenii, constituie o mare problemă. „Este un subiect pe cât de interesant, pe atât de sensibil. Oamenii trebuie să înțeleagă faptul că, la un moment dat, unele păduri trebuie să fie tăiate. Este foarte important ca toţi factorii din această industrie să exploateze pădurea în mod responsabil. Este nevoie de planuri de durată medie şi lungă, astfel încât defrişările în masă să nu afecteze grav fondurile forestiere. Fenomenul tăierilor abuzive trebuie să fie stopat. Altfel, vom avea de suferit cu toţii. Respectăm lemnul și de aceea îl prelucrăm la cele mai înalte standarde de calitate”, arată Minerva Giurgiu.

DESPRE MICO LEGNAMI

Compania a fost fondată în 2001, ca societate de producție, una dintre cele trei fabrici din străinătate ale celui mai important grup italian în domeniul prelucrării lemnului, Corà. Inițial, în absența unui serviciu comercial implementat, dar și pentru că nu exista suficient spațiu de depozitare și uscătoare pentru cherestea, întreaga producție mergea la export, prin Corà Domenico & Figli, firma-mamă, din Vicenza, nordul Italiei. De acolo, produsele plecau mai departe, spre diferite piețe. În ultimii ani, prin forțe proprii, Mico Legnami a achiziționat spații pentru depozitarea bușteanului, a construit depozite pentru cheresteaua verde și uscată, a montat uscătoare și a schimbat linia tehnologică de debitare a bușteanului. Acum, cu un serviciu comercial bine pus la punct și cu produse de calitate, compania este competitivă pe orice piață din lume, din Europa până în Asia și Africa.

 articol publicat în sb.business – ediția de toamnă 2014

S-ar putea să-ţi placă

By 

Email Newsletter

Close