Ministrul Finanțelor promite ajutor de stat pentru companiile din IT, pentru acoperirea costurilor de după transferul contribuțiilor

Autorităţile lucrează la o ordonanţă de urgenţă privind un ajutor de stat care să acopere costurile angajaţilor din IT, ce vor reieşi în urma transferului contribuţiilor de la angajator la angajat. Aceasta va fi discutată în şedinţa de Guvern de săptămâna viitoare, susţine ministrul Finanţelor Publice, Ionuţ Mişa, citat de Agerpres.

„Se lucrează la ordonanţa de urgenţă, astfel încât să se dea o schemă de ajutor de stat care să acopere integral costurile angajatorilor care funcţionează în domeniul IT. Aceasta se va adresa companiilor care au angajaţi IT-işti şi care ar trebui să plătească nişte costuri suplimentare de 8,5 la sută. Am luat noi o marjă, ca să fim siguri că acoperim integral toate costurile companiilor, ca să nu fie nici un cost suplimentar din cauza transferului contribuţiilor. O să explicăm şi mecanismul, astfel încât fiecare dintre angajatori să facă solicitarea şi să primească diferenţa de bani pe care, altfel, ar fi trebuit să o suporte din bugetul propriu”, a anunțat Mişa.

Noua ta carieră poate începe aici – locuri de muncă în toate domeniile, în toate județele

Potrivit unor modificări ale Codului Fiscal, de la 1 ianuarie 2018, contribuţiile sociale trec de la angajator la angajat, iar impozitul pe venit scade de la 16 la zece la sută. Nivelul contribuţiilor plătite pentru salariul brut urmează să scadă cu două puncte procentuale, de la 39,25 la 37,25 la sută, însă, din totalul de 22,75 la sută contribuţii datorate de angajator, 20 de puncte se transferă către salariat. Din salariul brut, 35 la sută vor fi contribuţii reţinute de angajator în numele salariatului, iar contribuţiile rămase în sarcina angajatorului, respectiv 2,75 la sută (după transferul de 20 puncte la salariat), scad la 2,25 la sută şi vor acoperi riscurile de şomaj, accidente de muncă, concediu medical, creanţe salariale, scrie Agerpres. Angajaţii firmelor din IT beneficiau de scutiri de la plata impozitului pe veniturile salariale.

S-ar putea să-ţi placă

By 

Email Newsletter

Close