Ministrul Finanțelor: Statul vine cu diferența de salariu pentru IT-iști

Eugen Teodorovici a anunţat, astăzi, că Ministerul Finanțelor Publice (MFP) va acoperi, pentru IT-işti, persoane cu dizabilităţi, lucrători sezonieri şi pentru cei din partea de cercetare, diferenţa de salariu creată prin transferul contribuţiilor sociale de la angajator la angajat.

„Aseară, pe site-ul ministerului, am postat un act normativ ce aduce soluţia găsită de MFP în dezbatere publică şi, sperăm, cât mai curând, pe masa Guvernului. Mecanismul creat este pentru companiile cu angajaţi din cele patru zone, cu condiţia transferului celor 20 la sută către angajat – fiindcă doar aceste companii pot aplica un astfel de mecanism. Pentru angajaţii acestor companii, statul va plăti diferenţa dintre contribuţiile pe CASS, astfel încât angajaţii să nu piardă absolut nimic, raportat la ceea ce au avut în decembrie 2017. Angajatorii nu pierd nimic pentru că ei doar transferă ce dădeau până anul trecut pentru angajaţi. Le transferă acestora cei minimum 20 la sută, iar statul vine cu diferenţa. Noi transmitem zilnic aceste sume către fondul de sănătate, astfel încât lucrurile să meargă normal. Este o schemă pentru un an, aşa că lucrurile, din acest punct de vedere, s-au soluţionat”, declară Eugen Teodorovici, citat de Agerpres.

Noua ta carieră poate începe aici – locuri de muncă în toate domeniile, în toate județele

Ministrul Finanţelor Publice anunțase, ieri, că autorităţile renunţă la ajutorul de stat pentru IT-şti şi alte categorii de angajaţi, după transferul contribuţiilor. El e explicat paşii pe care trebuie să îi facă angajatorii. „Practic, angajatorii reţin la sursă parţial și declară ca obligaţie de plată, în acel formular 112, doar suma reţinută efectiv de la angajat. Diferenţa de CASS datorat de angajat este calculată de angajator şi evidenţiată distinct în acel formular 112 ca sumă dedusă, iar suma aceasta dedusă – diferenţa între ce transferă angajatorul către angajat şi cât a trebuit să primească el, ca să nu aibă diferenţă faţă de 2017 – este suportată de bugetul de stat”.

Potrivit acestuia, angajatorii vor putea să recupereze banii pe luna ianuarie. „Ordonanţa prevede de la 1 ianuarie, până la intrarea în vigoare a acestei ordonanţe, că angajatorii pot să depună declaraţii rectificative şi nici un angajat nu are de pierdut. Pentru angajator, nu este nici un efort bugetar, iar pentru stat este un lucru foarte simplu”, afirmă Teodorovici.

S-ar putea să-ţi placă

By 

Email Newsletter

Close