Ministrul Muncii: „Angajatorii din mediul privat care au scăzut salariile l-au furat pe angajat”

Lia Olguţa Vasilescu susține că angajatorii din mediul privat care au scăzut salariile au vrut să-şi crească profitul, deci „l-au furat” pe angajat, pentru că în urma transferului contribuţiilor angajatorul are aceeaşi cheltuială cu salariile ca anul trecut.

„Noi nu avem astfel de informaţii, de scăderi salariale din mediul privat. În orice caz, repet ca să se înţeleagă, că poate nu s-a înţeles: transferul contribuţiilor nu ar trebui să afecteze netul angajaţilor din privat, pentru că este vorba de aceeaşi cheltuială a angajatorului pe care a avut-o şi anul trecut. Dacă le-au scăzut salariile, înseamnă că angajatorul a vrut să-şi crească profitul şi atât, deci l-a furat pe angajat, ca să o spun mai pe româneşte. Nu este vina Codului fiscal”, spune Vasilescu, citată de Agerpres. În plus, ea susține că nu există nici o variantă ca din cauza transferului contribuţiilor să scadă vreun salariu în mediul bugetar.

Noua ta carieră poate începe aici – locuri de muncă în toate domeniile, în toate județele

Pe de altă parte, Vasilescu afirmă că, în cazul grefierilor, angajaţii de la Resurse Umane au calculat greșit salariile. „Am constatat, după ce ne-am întâlnit cu grefierii, că ceea ce estimam ieri exact aşa este, adică li se calculează greşit salariile de către Resursele Umane şi se interpretează greşit legea. Ghidul aprobat împreună cu Curtea de Conturi e de o lună pe site-ul Ministerului Muncii, deci cei de la Resurse Umane puteau să-l consulte. Mai mult decât atât, la cabinetul ministrului există un consilier care nu face altceva decât să vorbească în fiecare zi cu cei de la Resurse Umane din teritoriu, de la administraţiile locale, de la diverse instituţii, să le spună cum se interpretează legea. Din punctul nostru de vedere, legea este clară şi foarte uşor de înţeles, ca dovadă că, dintre toate Curţile de apel, numai în patru au apărut aceste probleme în sensul că s-au făcut calculele greşite”, spune Vasilescu.

Potrivit acesteia, reprezentanţii Ministerului Muncii vor avea întâlniri cu cei ai curţilor de apel, iar până diseară va exista o normă de clarificare ce va fi publicată pe site-ul ministerului. „Să rezolvăm odată pentru totdeauna această situaţie, care nu este generată de lege. Nu scad salariile, conform legii. Pur şi simplu, cineva a calculat greşit şi poate că ar trebui să îşi asume răspunderea”.

S-ar putea să-ţi placă

By 

Email Newsletter

Close