Ministrul Sănătății, atac la medicii de familie: „neprofesioniști care folosesc în negocieri suferinţa oamenilor”

Decizia medicilor de familie de a nu mai elibera rețete, trimiteri sau concedii medicale, începând de astăzi, este criticată dur de Florian Bodog.

Ministrul susține că, potrivit datelor furnizate de Casa Naţională de Sănătate (CNAS), la nivel naţional, peste 60 la sută din medicii de familie au semnat actul adiţional de prelungire a contractului cu casele de asigurări, în baza căruia acordă servicii medicale în sistemul public de asigurări de sănătate. În Bucureşti, numărul celor care au semnat actele adiţionale ar fi de peste 90 la sută.

Noua ta carieră poate începe aici – locuri de muncă în toate domeniile, în toate județele

Bodog susține că a avut numeroase întâlniri cu reprezentanţii medicilor de familie şi a mediat negocierile lor cu CNAS, pentru ca pacienţii să nu fie afectaţi. „Le cer scuze pacienţilor şi consider total neprofesionistă decizia medicilor de familie de a folosi boala şi suferinţa acestor oameni în negocieri care, de fapt, au pornit de la discuţii constructive despre debirocratizarea actului medical, în beneficiul pacienţilor şi a cadrelor medicale, după care s-a ajuns la revendicări de ordin financiar. Mă bucur, totuşi, că o mare parte dintre medicii de familie au înţeles dorinţa noastră de a găsi soluţii şi măsuri pentru rezolvarea acestui blocaj. În această perioadă, pacienţii pot beneficia de servicii medicale în cabinetele medicale care au contracte cu casele de asigurări de sănătate, în centrele de permanenţă şi servicii de urgenţă”, declară ministrul Sănătăţii.

Potrivit lui Florian Bodog (foto), reprezentanţii medicilor de familie au fost informaţi că se lucrează la un proiect de Ordonanţă ce va fi înaintat Guvernului, spre adoptare, luna aceasta. Ministrul Sănătăţii a solicitat conducerii CNAS ca propunerile de modificări legislative necesare procesului de debirocratizare care vor fi introduse în Ordonanţa de Urgenţă să fie prezentate până pe 10 ianuarie. Pentru 2018, bugetul alocat pentru medicina de familie ar urma să fie suplimentat cu 278 milioane de lei (17 la sută). Mai mulţi bani vor primi şi medicii de familie care lucrează în regim de gardă, în centre de permanenţă. În 2018, ei vor beneficia de o creştere a tarifului orar de la 12,8 la 40 lei/oră. Tariful orar pentru asistenţii medicali care lucrează în regim de gardă va creşte de la 8-10 lei/oră la 20-22,5. A crescut şi suma alocată pentru cheltuieli de administrare şi funcţionare ale centrelor de permanenţă, de la 6,4 la 20 lei/oră/medic, ca şi cea pentru medicamentele şi materialele sanitare din trusele de urgenţă ale medicilor, de la 2,1 la 4 lei/oră/medic, susține reprezentantul Guvernului.

În schimb, Societatea Naţională de Medicina Familiei (SNMF) şi Federaţia Naţională a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF) au anunţat că nu s-a finalizat nici una dintre problemele pentru care medicii de familie protestează de mai bine de o lună. „Finanţarea asistenţei medicale primare a fost tratată cu mărunţişuri, iar suma alocată prin suplimentarea bugetului este nesemnificativă faţă de nevoile reale ale cabinetelor, pentru ca pacienţii să poată beneficia de servicii medicale de calitate. Dreptul la vacanţă al medicilor de familie continuă să fie doar o promisiune. Suplimentarea fondurilor pentru buna funcţionare a centrelor de permanență este încă doar o promisiune”, acuză cele două organizații.

Medicii susțin că, în ultimele zile, au fost intimidaţi şi ameninţaţi de casele judeţene de asigurări de sănătate, pentru a asigura depunerea unor „cereri fără valoare, neprevăzute în contract şi pentru semnarea actelor adiţionale, care de ani de zile sunt semnate retroactiv, fără că până acum aceste proceduri să fi fost clamate ca ilegale”.

Legislaţia prevede că asiguratul îşi poate alege medicul de familie, cu posibilitatea să opteze pentru înscrierea pe listă la un medic aflat in relaţie contractuală cu casa de asigurări, așa încât sa poată beneficia de servicii medicale ale căror costuri sunt suportate din fondurile de asigurări de sănătate. Medicul care nu are încheiat contractul cu casa de asigurări nu poate elibera reţete compensate şi gratuite.

S-ar putea să-ţi placă

By 

Email Newsletter

Close