Moldova vrea să devină noul Silicon Valley al Europei, cu primul și singurul parc tehnologic virtual din lume

În 10-11 decembrie, o delegație a Republicii Moldova a organizat o serie de întâlniri strategice cu reprezentanții companiilor românești din domeniul IT și creativ, pentru a prezenta Moldova IT Park, primul și singurul parc tehnologic virtual din lume.

Platforma a fost lansată în Republica Moldova la începutul anului, la inițiativa Ministerului Economiei și Infrastructurii, cu sprijinul partenerilor strategici USAID și al guvernului Suediei. Moldova IT Park este o inovație guvernamentală nu doar la nivel local, ci și regional, iar combinația de facilități fiscale, prezența virtuală, barierele birocratice diminuate, accesibilitatea crescută și deschiderea către investitori și specialiști străini au făcut oferta parcului atractivă pentru companiile care activează în sectorul IT, în diferite state.

Noua ta carieră poate începe aici – locuri de muncă în toate domeniile, în toate județele

“Am creat un ecosistem favorabil lansării, dar și creșterii numărului companiilor care deja există în sectorul IT. Din punct de vedere al facilităților fiscale, am implementat aplicarea unui impozit unic de șapte la sută pe veniturile din vânzări, dar nu mai puțin de o sumă minimă stabilită per angajat. 16 firme din România fac deja parte din acest proiect, iar România este pe locul 2 în rândul companiilor străine înregistrate în acest parc, după SUA”, declară ministrul Economiei și Infrastructurii, Chiril Gaburici.

Ca să facă parte din Moldova IT Park, companiile trebuie să înființeze o firmă în Moldova, însă procedura este facilă și durează o zi. “IT Park-ul virtual este, de fapt, un nou model de business, care își demonstrează deja impactul și prezintă interes pentru companiile IT. Această platformă este doar unul dintre mecanismele pe care Republica Moldova le oferă antreprenorilor, pentru a demonstra că este o destinație de dezvoltare a afacerilor. Moldova este poziționată între Est și Vest și își dorește să devină acea punte pentru o externalizare a business-ului. Am semnat acorduri de liber schimb cu 43 de țări, inclusiv din comunitatea europeană, putem vorbi de acces la o piață potențială de milioane de consumatori și posibilitatea de a avea acces la forță de muncă calificată, la prețuri accesibile”, afirmă directorul general al Agenției de Investiții, Rodica Verbeniuc. 

Conform studiilor efectuate de analiștii economici, toate companiile din Moldova IT Park au înregistrat o diminuare a costurilor. Înainte de crearea IT Park și de adoptarea legii 77, firmele din zona IT din Moldova plăteau un impozit cumulat de 12,7 la sută din volumul vânzărilor. Odată cu stabilirea taxei unice de șapte la sută, costurile companiilor din IT Park au scăzut cu circa 45 la sută, arată Bogdan Belciu, specialist la PricewaterhouseCoopers (PwC).

Articole din aceeași categorie
Total
0
Share