Numărul inspecțiilor fiscale a scăzut cu 20 la sută, în 2017. Ce au verificat inspectorii ANAF

34 la sută dintre companiile participante la un sondaj realizat de PwC România au făcut obiectul inspecțiilor fiscale în 2017. Potrivit Agenției Naționale de Administrare Financiară (ANAF), la nivelul întregii economii, activitatea de inspecții fiscale a scăzut cu 20 la sută, în 2017, față de anul anterior. Numărul inspecțiilor antifraudă a scăzut cu 15 la sută.

Dintre cele 169 de companii chestionate, 12 la sută nu au fost niciodată subiectul unei inspecții fiscale, iar 17 la sută au fost controlate înainte de 2012. Cele mai multe inspecții (37 la sută) nu s-au întins pe mai mult de 1-3 luni, iar sumele stabilite suplimentar de plată, în majoritatea cazurilor (57 la sută), au fost de până în 100.000 de lei. Au existat și situații în care aceste sume s-au situat în jurul a zece milioane de lei.

Noua ta carieră poate începe aici – locuri de muncă în toate domeniile, în toate județele

„Inspecțiile fiscale țin, până la urmă, de relația firească dintre contribuabili și autoritățile fiscale, însă ar trebui derulate într-o manieră care să nu perturbe activitatea curentă a companiilor, și să le permită să se concentreze pe generarea de valoare adăugată, care să ducă la dezvoltare și crearea de locuri de muncă. E de dorit ca inspecțiile să reprezinte mai degrabă excepția decât norma interacțiunilor dintre autorități și contribuabili, să se deruleze pe o perioadă cât mai scurtă și să se concentreze pe domeniile cu grad mai ridicat de evaziune fiscală. Trebuie remarcat și că, pe plan extern, se încurajează tot mai mult inspecția derulată electronic, prin formulare standard de tip SAF-T, a căror implementare ar trebui accelerată și în România”, afirmă Mihaela Mitroi, Partener, Departamentul de Taxe și consultanță juridică, PwC România.

Ce au controlat inspectorii fiscali?

Cele mai importante aspecte vizate de controale au fost declararea impozitului pe profit (46 la sută dintre companii) și modalitatea în care a fost înregistrată TVA (38 la sută). Principalele aspecte avute în vedere au ținut de deductibilitatea serviciilor, cheltuielile de protocol, sponsorizările, diminuarea pierderilor fiscale prin capitalizarea cheltuielilor, nedeductibilitatea cheltuielilor, diferențe între marfa înregistrată în inventar și stocurile existente, limitarea cheltuielilor atribuite autovehiculelor, controlul prețurilor de transfer pentru determinarea riscului fiscal.

Au prezentat interes și implicațiile de TVA rezultate în urma ajustărilor prețurilor de transfer sau reclasificării deductibilității serviciilor, TVA aplicată asupra depășirii plafonului de protocol, modul de completare a declarației 394, livrări și achiziții comunitare, TVA aferentă cheltuielilor de protocol, sponsorizări. Deși majoritatea respondenților (62 la sută) a ales să nu conteste actele de impunere, dintre cei care au făcut-o, 12 la sută au câștigat integral la nivel administrativ, iar 45 la sută au avut parțial câștig de cauză. Dintre contribuabilii care aveau soluționări nefavorabile sau favorabile parțial, 80 la sută au mers în instanță, iar 70 la sută dintre litigii sunt încă pe rol. Pentru cele finalizate (zece la sută), instanțele au anulat actele de impunere în mare parte (80 la sută) și au respins acțiunile contribuabililor pentru doar 20 la sută dintre ele.

În cazul celor care au contestat actele de impunere (aproape 40 la sută dintre participanți), contestația s-a soluționat parțial nefavorabil pentru 43 la sută, pentru 45 la sută s-a soluționat parțial favorabil și pentru 12 la sută a fost soluționată în întregime favorabil. Dintre cei ale căror contestații au fost soluționate nefavorabil sau parțial favorabil, 80 la sută au continuat să atace aceste soluții în instanțe, iar majoritatea acestor acțiuni (peste 80 la sută) sunt pe rolul instanțelor. În 80 la sută dintre litigiile finalizate, instanțele au anulat actele de impunere. Majoritatea celor care au contestat actele de control și au obținut soluții favorabile a fost asistată de consultanți externi, în vreme ce firmele care au obținut anularea actelor de control în instanță au fost asistate în proporție de 100 la sută de consultanți externi.

Sondajul PwC a fost derulat în primul trimestru din 2018. La chestionar au răspuns reprezentanții a 169 de companii, care desfășoară activități în producția industrială (20 la sută), industria auto (13 la sută), comerț (11 la sută), servicii financiare (opt la sută), industria farmaceutică, telecomunicații și IT (câte cinci la sută), imobiliare, petrol și gaze (câte trei la sută) și energie (unu la sută). Majoritatea companiilor respondente sunt încadrate în categoria marilor contribuabili (63 la sută), 77 la sută au până în 1.000 de angajați, iar 74 la sută au înregistrat profit (cumulat) în 2017.

PwC este o rețea de firme prezentă în 158 de țări, cu mai mult de 250.000 de specialiști care oferă servicii de audit, consultanță fiscală și consultanță pentru afaceri.

S-ar putea să-ţi placă

By 

Email Newsletter

Close