O farmacistă de la Catena a cucerit muntele Kilimanjaro

Farmacist diriginte la Catena Suceava, Ioana Alexandra Hrișcu Poienaru, membră a Catena Racing Team încă de la înființare, din 2014, a reușit performanța de a ajunge pe Uhuru Peak (5.895 m), cel mai înalt vârf din masivul Kilimanjaro, Africa.

„Am explodat pur şi simplu de fericire, atunci când m-am văzut pe vârf, la capătul expediţiei. Am avut parte de sentimente nemaipomenite de fericire, de bucurie şi de mândrie că am reuşit să rezist şi să ajung până pe acoperişul Africii”, mărturisește Ioana Alexandra Hrișcu Poienaru.

Ideea escaladării muntelui Kilimanjaro a luat naștere în urmă cu un an, când, împreună cu aproape aceiași membri ai echipei, Ioana Alexandra a participat la Tour du Mont Blanc. „La finalul celor 170 km parcurşi în jurul Mont Blanc, parcă ne părea rău că se termină o astfel de vacanţă, aşa că ne-am propus să mergem pe Kilimanjaro. În trei luni ne-am hotărât. Întâmplarea a făcut ca, în urma unei accidentări la sport, să fiu operată, în martie, de ruptură de menisc la genunchiul stâng. Nu m-am descurajat, mi-am păstrat optimismul şi mi-am zis că voi face tot ce-mi stă în putinţă ca să mă refac şi să pot urca cei 5.895 de metri. Totul devenise o provocare şi mai mare pentru mine. Am reuşit ca în cinci luni să combin şedinţele de kinetoterapie şi, mai apoi, antrenamentele la sală, cu ture pe traseele montane din zonă. Mai aveam de trecut o provocare: răul de altitudine. Mă întrebam mereu – oare voi fi afectată, cum va fi, ce va fi? Voi putea ajunge până pe vârf?  Şi iată că am aterizat în Tanzania”, povestește farmacista.

De acolo, Ioana Alexandra, alături de ceilalţi membri ai echipei, a pornit spre marea aventură de pe Machame Gate (1.800 m). Traseul în sine a durat șase zile, dintre care patru pentru urcare (dificil nu este neapărat traseul în sine, ci procesul de aclimatizare) și două pentru coborâre. Au dormit în corturi – singura opţiune pe această rută.

Temerarii au avut alături două ghizi, un bucătar și 16 porteri, care au ajutat ca visul să devină realitate. Au mers șapte ore pe traseu, era tot mai frig și se simțea oboseala din cauza lipsei de oxigen. Urcarea a început la miezul nopții, rememorează Ioana: „Toţi aveam emoţii, eram nerăbdători şi abia aşteptam să treacă cele șapte ore până pe vârf. Urcarea a fost extenuantă, cu ceva dureri de cap – la propriu -, a fost şi frig, dar răsăritul ne-a prins pe toţi cu zâmbetul pe buze, la Stella Point (5739 m). Am prins puteri şi ne-am grăbit să ajungem la Uhuru Peak. De acolo nici nu se vedea lumea, era un peisaj lunar, scăldat de soare strălucitor.  În jur se vedeau doar norii, şi ei undeva departe”.

Farmacista de la Catena a cucerit mai multe medalii la diferite competiții sportive pentru culorile Catena Racing Team. A concurat la MTB (mountain bike), dar și la probe de alergare, și a fost căpitan al echipei de handbal, filiala Catena Iași. „Pot spune că am prins drag de activităţile sportive pe care clubul le desfăşoară an de an şi îi felicit pe aceia cărora le-a venit ideea înfiinţării lui. Sunt mândră că fac parte din cel mai mare şi laureat club sportiv al unei companii şi că reprezint cu mândrie atât clubul, cât şi Catena”, declarat aceasta.

S-ar putea să-ţi placă

By 

Email Newsletter

Close