O lume a bărbaților: mai puțin de un sfert dintre arhitecții din România sunt femei

În Europa există în total 597.100 de arhitecți activi, la o populație de 609,4 milioane de locuitori. Media pe continent este de un arhitect la mia de locuitori. Conform datelor pe 2016, România are aproximativ 7.600 de arhitecți activi, cu 200 mai mulți decât în urmă cu doi ani.

Cu toate acestea, raportat la populația de aproximativ 20 de milioane de locuitori României, proporția de arhitecți la mia de locuitori este de sub un arhitect (0,4), scrie Arhispec Magazin. Aceeași proporție este înregistrată și în Ungaria, în timp ce bulgarii, care au un total de 2.000 de arhitecți, stau cel mai slab la acest capitol, cu 0,3 arhitecți la mia de locuitori.

Noua ta carieră poate începe aici – locuri de muncă în toate domeniile, în toate județele

În România, arhitectura este o profesie pe care o aleg în cea mai mare măsură bărbații (77 la sută), în timp ce femeile reprezintă doar 23 la sută din totalul arhitecților. Situația stă ușor mai echilibrat la nivel european, însă balanța înclină și aici tot în favoarea sexului masculin: 62 la sută din totalul arhitecților sunt bărbați și 38 la sută sunt femei.

Un studiu realizat de platforma Dezeen, care a cuprins 100 cele mai mari firme de arhitectură din lume, a scos la iveală faptul că doar una din zece poziţii de conducere sunt ocupate de femei, iar 16 la sută din total nu au deloc femei în poziţii de management. Și statisticile Direcției de Forță de Muncă din SUA din 2016 relevă faptul că femeile arhitect au avut venituri cu 20 la sută mai mici decât bărbații arhitect și doar una din cinci absolvente de arhitectură ajunge, în cele din urmă, să și practice această profesie. 

S-ar putea să-ţi placă

By 

Email Newsletter

Close