Omul care dă prognoza vremurilor

Nu au un glob de cristal și nu citesc în stele. Nici măcar nu au acces la informații clasificate. Cu toate acestea, anticipează evenimentele politice cu o precizie mai mare decât serviciile secrete. Sunt oameni obișnuiți, ale căror principale arme sunt cultura generală și instinctul. Sunt „superforecaster”-ii din The Good Judgement Project, o organizație înființată în 2011, cu sprijinul Agenției pentru Proiectele de Cercetare Inteligentă (IARPA), din SUA. Scott Eastman, un american stabilit în România, este unul dintre ei.

Dacă prognozele geopolitice furnizate de specialiștii din cadrul serviciilor secrete ar fi fost mai precise, poate că astăzi lumea ar fi arătat altfel. Declanșarea războiului din Irak, în 2003, pe baza convingerii că Saddam Hussein deține arme de distrugere în masă, sau atacurile din 11 septembrie 2001, când amenințările teroriste au fost subestimate, sunt doar două momente în care serviciile secrete au capotat lamentabil. De altfel, ideea de a căuta surse alternative pentru prognoza geopolitică a venit tocmai în urma războiului din Irak. Cinci organizații, printre care și The Good Judgement Project – al cărei fondator este canadiano-americanul Philip E. Tetlock, absolvent de Yale, profesor la Universitatea din Pennsylvania – au participat, între 2011 și 2015, la un proiect finanțat de serviciile de informații americane.

Rezultatele au fost mult peste așteptări. Prognozele oferite de The Good Jugdement Project sunt cu 30 la sută mai precise decât cele ale serviciilor secrete, în condițiile în care bugetul de care dispun acestea, pe lângă accesul la informații clasificate, atinge cote amețitoare. Numai CIA are un buget anual ce depășește 14 miliarde de dolari și peste 20.000 de angajați. Scott Eastman, un fotograf american, stabilit la Sibiu, crede că există mai multe motive pentru care un grup de amatori poate fi mai bun decât profesioniștii.

„Uneori, prea multă informație îi poate copleși pe analiști și poate să scadă acuratețea prognozei. Noi venim din medii diferite, avem pregătiri diferite, suntem independenți și suntem răspândiți în toată lumea – pe toate continentele, mai puțin Antarctica. Cu toate acestea, lucrăm mult mai bine în grup decât individual, pentru că avem același interes: prognozele noastre să fie cât mai exacte. Nu există competiție în cadrul companiei, discutăm orice idee și nu ne certăm niciodată. Dezbatem ideea, nu atacăm persoana care o lansează. Reușim să nu ne implicăm emoțiile și să ne păstrăm neutralitatea, să nu înclinăm spre o parte sau alta. Apoi, după ce lansăm o prognoză, o actualizăm tot timpul, în funcție de evoluția evenimentelor”, explică Scott Eastman.

Scott a fost una dintre cele 20.000 de persoane care au acceptat provocarea celor de la The Good Judgement Project. A trecut testele psihologice și cognitive, iar apoi, timp de nouă luni, a oferit prognoze pentru șase evenimente, săptămânal. A făcut treabă bună, din moment ce acum este unul dintre 125 de oameni care fac parte din companie. În jur de 70 la sută dintre colegii lui Scott Eastman – el însuși licenţiat şi absolvent de masters în arte plastice şi fotografie, după şase ani de studiu universitar în SUA şi Anglia – au studii postuniversitare, iar circa 30 la sută au dobândit titlul de doctor la instituții de prestigiu, precum Harvard, London School of Economics and Political Science, Cambridge sau Rutgers. „Cu toate acestea, contează doar performanța, nu CV-ul. Încercăm să evităm orice greșeală, dar atunci când se întâmplă să dăm greș, ne-o asumăm și încercăm să fim mai buni în viitor”.

Pentru Scott, zona preferată pentru predicții este Orientul Mijlociu. A studiat-o îndeaproape, cunoaște oameni care au trăit în regiune, iar atunci când lansează o prognoză, ia în calcul toți factorii – politici, religioși, sociali, geografici. „Nu poate fi totul alb și negru. Acesta este unul dintre secretele unei prognoze precise: trebuie să gândești global. În zilele noastre, politica se joacă la nivel global, la fel ca economia. Atunci când facem o prognoză despre Orientul Mijlociu, trebuie să avem în vedere că islamul este o religie complexă, dar și că în zonă sunt implicate mari puteri – SUA, Rusia, Iran, Arabia Saudită, parțial Israel. Apoi, trebuie să fim cu ochii pe ce se întâmplă în alte părți ale lumii – în Grecia, în Marea Britanie, în Rusia”.

Previziunile furnizate de instituții precum The Good Jugdement Inc. sunt vitale pentru guverne, industria financiară, precum și pentru corporații. Nu întâmplător, The Good Jugdement Inc. consiliază unul dintre cele mai importante grupuri financiare din lume, UBS – cea mai puternică bancă din Elveția și cel mai mare administrator de averi din lume.

DESPRE SCOTT EASTMAN

A descoperit România în 2005, când a sosit aici pentru un proiect ce îşi propunea să oglindească viaţa de zi din această ţară. Fotografiile sale urmau să fie expuse în muzee din Europa şi SUA. Un an mai târziu, decidea să se stabilească la Sibiu şi înființa Eastman Photo, o companie ce oferă servicii fotografice complete. A fost fotograful oficial al evenimentelor din deschiderea anului 2007, în care Sibiul a fost capitală culturală europeană, și director de fotografie al Festivalului Internaţional de Teatru, și a asigurat partea de fotografie pentru cărţi dedicate Sibiului. Și-a trecut în portofoliu şi o serie de proiecte comerciale. Lucrările sale pot fi vizualizate pe site-ul eastmanphoto.com. Fotografiile sale au fost publicate şi expuse în Europa, in SUA, Asia şi Australia, iar unele fac parte din colecţii muzeale sau private, din Europa, SUA şi Asia.

S-ar putea să-ţi placă

By 

Email Newsletter

Close