OMV Petrom „construiește” Liga Elevilor Meseriași – primul grup de inițiativă al elevilor din învățământul tehnic și profesional

Peste 70 de profesori din învățământul profesional și tehnic (ÎPT), din județul Buzău, au aflat cum își pot susține elevii să se implice în Liga Elevilor Meseriași, un nou proiect de susținere și dezvoltare a ÎPT, demarat de OMV Petrom.

În județul Buzău sunt înscriși peste 9.000 de elevi la instituții de învățământ tehnic și profesional, ceea ce reprezintă circa zece la sută din totalul la nivel național. De aceea, proiectul a avut ca punct de plecare Buzăul.

Noua ta carieră poate începe aici – locuri de muncă în toate domeniile, în toate județele

Liga Elevilor Meseriași își propune să creeze și să pregătească primul grup de inițiativă care să aducă în dezbatere, la nivel local și național, problemele elevilor din învățământul tehnic și profesional. Proiectul își propune să dezvolte la nivel național acest grup de reprezentare a intereselor elevilor din acest sector. „Îi vom ajuta să se pregătească pentru a fi lideri, să-și formeze grupul de inițiativă, le vom facilita întâlniri cu decidenți la nivel local și național, precum și cu potențiali angajatori, pentru a aduce schimbarea din interior în sistemul educațional. Sper ca, prin această inițiativă, deciziile și schimbările legislative cu privire la această formă de învățământ să fie făcute cu consultarea celui care trebuie să fie în centrul sistemului educațional: elevul”, declară Mona Nicolici, Manager Departament Sustenabilitate OMV Petrom.

Liga Elevilor Meseriași va fi formată din cel puțin 20 de elevi și 21 de profesori din Buzău, câte un reprezentant din fiecare unitate școlară și un reprezentant al Inspectoratului Școlar Județean Buzău. Profesorii au rolul de a susține implicarea elevilor și de a-i sprijini în activitățile din program. Proiectul se desfășoară pe mai multe etape, ce cuprind selecția profesorilor care vor sprijini proiectul, un curs de advocacy pentru profesori, o caravană de informare în școli, o campanie de alegeri locale în școli, pentru elevi, zile de votare a celor mai susținuți elevi, în școli, interviuri de selecție a celor 20 de elevi care vor forma Liga Elevilor Meseriași, un curs de leadership și comunicare, o școală de vară de advocacy pentru elevi, întâlniri cu reprezentanți din Parlamentul României și cu angajatori la nivel local şi naţional.

„Am pregătit pentru elevii din Ligă un curs prin care ei să descopere cine sunt și unde vor să ajungă, dar și cum îi pot convinge pe cei din jur să se alăture cauzei lor. Va fi o sesiune de formare despre valori, leadership, comunicare, obiective și strategie, în care ne-am propus să îi ajutăm pe elevi să devină liderii de care colegii lor din sistemul ÎPT au nevoie”, afirmă Adina Sandu, Director de Programe Fundația Leaders, partener al OMV Petrom în acest proiect.

Cea mai nouă componentă a programului România Meseriașă, Liga Elevilor Meseriași, se alătură inițiativelor de sprijinire a ÎPT, demarate de OMV Petrom: Tabăra Meseriașilor, Școala Petroliștilor, realizarea unui studiu pentru a identifica nevoile cu care se confruntă sistemul de învățământ profesional și tehnic, grupuri de lucru cu privire la soluțiile posibile pentru sistem, realizarea Raportului de Politică Publică – Provocări și Perspective în Învățământul Profesional și Tehnic și propunerea de modificări privind legislația ÎPT – OUG 81 învățământ dual. Mai multe detalii pot fi găsite aici.

S-ar putea să-ţi placă

By 

Email Newsletter

Close