Patron în România – afacerile în comerț și service-urile auto, cele mai atractive

Evoluţia economică pozitivă din ultimii ani, bazată în principal pe consum, influenţează în mod semnificativ modul în care românii investesc în afaceri. Potrivit unei analize KeysFin privind situaţia IMM-urilor, buticurile alimentare, magazinele de cartier şi cele din centrele comerciale, alături de service-urile auto, au ajuns să reprezinte cele mai multe afaceri deschise între 2013 și 2017.

Apetitul românilor pentru cumpărături, stimulat de creşterile salariale, influenţează semnificativ evoluţia afacerilor din România. Pentru oamenii de afaceri, „febra” cumpărăturilor ce a cuprins România în ultimii ani a făcut ca mare parte din investiţii să se axeze pe consum. Aşa s-a ajuns ca cele mai multe firme înfiinţate între 2013 și 2017 să aibă comerţul drept principal domeniu de activitate. O evoluţie semnificativă o înregistrează şi service-urile auto, mai ales că România a fost invadată de maşini second-hand, care necesită reparaţii.

Noua ta carieră poate începe aici – locuri de muncă în toate domeniile, în toate județele

Cele mai noi date de la Registrul Comerţului arată că în primele nouă luni din 2017 au fost deschise 22.551 firme în comerţ şi reparaţii auto. 32,5 la sută dintre IMM-urile din România îşi desfăşoară activitatea în aceste domenii, în timp ce media europeană este de 28-30 la sută. Topul domeniilor investiţionale în sectorul IMM este completat de activităţile profesionale (11,4 la sută), construcţii (9,8 la sută), industria prelucrătoare (8,9 la sută) şi transport şi depozitare (opt la sută).

Potrivit datelor KeysFin, în România erau înregistrate, la finalul anului 2016, 671.040 de IMM-uri, cu peste 50.000 mai multe decât în anul precedent. Afacerile lor au crescut semnificativ în ultimii ani, de la 621,1 miliarde lei, în 2013, la 713,3 miliarde, în 2016. Firmele mijlocii raportau afaceri de 233 miliarde lei, firmele mici de 267 miliarde, în timp ce microîntreprinderile aveau o cifră de afaceri de 212 miliarde. „Interesant este că cele mai multe firme nou înfiinţate sunt microîntreprinderi, care au ajuns să reprezinte 97,8 la sută din totalul IMM-urilor. Vârsta medie a celor care deschid astfel de afaceri este în jur de 44 de ani, iar cele mai multe afaceri au legătură cu comerţul, principalul motor economic”, spun analiştii.

Aceștia remarcă evoluţia pozitivă a rezultatului net al microîntreprinderilor (diferenţa dintre profitul net şi pierderea netă), care a trecut de la pierderea de 7,54 miliarde lei, din 2013, la plusul de 11 miliarde, din 2016. Şi IMM-urile au raportat un rezultat net pozitiv în 2016, de 11,09, respectiv 8,89 miliarde lei.

Bucureştiul, campion la IMM-uri

Cele mai multe IMM-uri au fost înfiinţate, în ultimii ani, în Capitală, acolo unde şi comerţul este la cel mai ridicat nivel. Afacerile celor 167.080 de firme înmatriculate în Bucureşti-Ilfov, în 2016, au depăşit nivelul de 232 miliarde de lei, cu o medie, per companie, de 1,4 milioane. Firmele din Capitală aveau şi cei mai mulţi angajaţi –  836.000. Urmează zona de Nord-Vest, acolo unde afacerile celor 99.393 de IMM-uri (456.000 de angajaţi) au fost de peste 94 miliarde, şi zona de Centru, unde cifra de afaceri cumulată a celor 76.810 companii a depăşit 83 miliarde.

Cele mai mici afaceri au fost înregistrate în Sud-Vest Oltenia, de 35 miliarde de lei, acolo unde activează, de altfel, şi cele mai puţine IMM-uri din ţară (49.084 firme, cu 209.000 angajaţi). „Dinamica geografică a IMM-urilor trebuie pusă în legătură directă cu concentrarea afacerilor din România. Avem Bucureştiul şi câteva oraşe mari în care economia creşte, în timp ce alte zone rămân în urmă, iar pericolul enclavizării economice este real. Mişcările masive de locuitori din ultimii ani, în special către Bucureşti, Cluj, Sibiu şi alte oraşe importante, au făcut ca multe zone din ţară să fie în pericol de faliment economic. Lipsa forţei de muncă şi scăderea abruptă a investiţiilor sunt de natură să determine grave probleme sociale”, explică analiştii KeysFin.

Afaceri în creştere, riscuri pe măsură

Creşterea afacerilor IMM-urilor cu peste 100 de miliarde de lei, în intervalul 2013-2016, a adus şi riscuri pe măsură. Statistica arată că sectorul în care se înregistrează cele mai mari datorii este chiar cel mai dinamic domeniu al economiei – comerţul. IMM-urile din acest sector raportau, anul trecut, datorii de 143 miliarde de lei (21 la sută din totalul datoriilor IMM-urilor), urmate de cele care activează în construcţii (120,9 miliarde), industria prelucrătoare (113,7 miliarde), tranzacţii imobiliare (71,8 miliarde) şi agricultură (43,1 miliarde). Cele mai multe firme cu datorii erau din sectorul celor mici (60,75 la sută), urmate de microintreprinderi (20,65 la sută) şi companiile mijlocii (18,61 la sută).

În lipsa unui capital suficient, tot mai multe firme aleg să întârzie plăţile și apelează la creditul furnizor, un mecanism economic de finanţare de business, fără dobândă, ce se extinde tot mai puternic. Potrivit KeysFin, 75 la sută dintre firmele din economia românească au ajuns să apeleze la această soluţie, în condiţiile în care finanţarea bancară reprezintă, mai ales pentru IMM-uri, un domeniu greu accesibil.

Peste 400.000 de firme, care reprezintă 64 la sută din economie, înregistrau datorii comerciale, anul trecut. Creditul comercial reprezenta 36,8 la sută din totalul datoriilor companiilor, un procent cu 56 la sută mai mare decât valoarea creditului bancar (133 miliarde). Perioada medie de încasare a creanţelor era de 95 de zile, în timp ce perioada medie de plată a datoriilor curente se situa la nivelul de 176 de zile.

Potrivit KeysFin, business-ul reprezintă, în aceste condiţii, o misiune riscantă, în absenţa unor informaţii concrete despre partenerii cu care faci afaceri. „Să ştii în ce situaţie financiară se află firma cu care lucrezi, cum stă cu datoriile, în ce diferende juridice se află – sunt date ce te pot ajuta să iei o decizie optimă când vine vorba de valoarea contactului, câtă marfă îi pui la dispoziţie, ce servicii poţi să-i prestezi, să ai siguranţa că îţi vei primi banii”, afirmă experţii KeysFin.

S-ar putea să-ţi placă

By 

Email Newsletter

Close