Piaţa de birouri din provincie are un nou lider – Timișoara depăşește Clujul

Timişoara a devenit, la jumătatea acestui an, cea mai mare piaţă de birouri din provincie, și a depăşit, pentru prima dată, suprafaţa de birouri în funcţiune din Cluj-Napoca, arată o analiză a companiei de consultanţă Activ Property Services.

Evoluţia vine ca urmare a volumelor record de activitate consemnate în Timişoara, în ultimii doi ani, atât în ceea ce priveşte livrările de stoc nou, cât şi în ceea ce priveşte volumul de tranzacţii de închiriere. În primele șase luni ale anului, stocul de birouri din Timişoara a crescut cu 53.000 mp și a depăşit deja cu 26 la sută livrările din 2017.

Noua ta carieră poate începe aici – locuri de muncă în toate domeniile, în toate județele

Ca urmare a acestei evoluţii, stocul modern speculativ în funcţiune a crescut la 180.000 mp, corespunzător unei densităţi de 564 mp la mia de locuitori, și a depăşit cu 30.000 mp stocul similar din Cluj-Napoca (150.000 mp). „Piaţa de birouri din Timişoara înregistrează cea mai efervescentă perioadă de creştere din istoria ei și se dezvoltă accelerat cu clădiri noi de clasa A, cele mai multe amplasate în zona centrala extinsă. În ultimul an şi jumătate, au fost livraţi 95.000 mp de birouri, ceea ce reprezintă, practic, o dublare a stocului în funcţiune din Timişoara”, spun realizatorii analizei.

Livrările de birouri din prima jumătate a anului includ clădirea Vox Technology Park (foto), prima clădire a proiectului Isho şi extinderea campusului Nokia, din Bega Business Park, cu o noua clădire. Până la sfârşitul anului, va fi finalizată şi clădirea United Business Center 3, din proiectul mixt Openville, astfel încât livrările de birouri noi ale anului vor urca la 71.000 mp, record anual pentru un oraş din afara Bucureştiului.

Specialiştii imobiliari apreciază că această creştere a stocului a fost susţinută de volumele record ale cererii din ultimii doi ani din Timişoara, unde au fost înregistrate tranzacţii ceea ce au însumat 41.500 mp în 2016 şi 39.000 mp în 2017. Volumul de închirieri din prima jumătate a acestui an s-a ridicat la 8.000 mp.

S-ar putea să-ţi placă

By 

Email Newsletter

Close