Povestea primei clătitării bretone din București: din refugiat în Franța, „ambasador” al Bretaniei în România

Nominoë este, înainte de toate, primul rege al Bretaniei, „tatăl națiunii”, cum îi spun bretonii, cel care a unificat Bretania, l-a învins pe Carol cel Pleșuv, regele Franciei Occidentale, în timpul bătăliei de la Ballon, în 845, și a obținut recunoașterea independenței Bretaniei de către puternicii războinici franci.

Dar Nominoë este și povestea primei „clătitării-băcănii” bretone din București, care și-a deschis porțile în 17 septembrie. O poveste care începe cu 36 ani în urmă, când un băiețel român de nici opt ani, pe nume Olavy-Thedor, de abia scăpat din lagărul ceaușist, ajunge, împreună cu părinții săi, într-un centru pentru refugiați și apatrizi din Piriac-sur-Mer, un mic port din sudul Bretaniei. O regiune în care își va petrece următorii 11 ani din viață și în care va reveni cu regularitate, o regiune a Franței cu o puternică identitate, cultură, gastronomie și istorie, dar și cu o natură și o geografie deosebite, care l-a primit și ocrotit la vreme de restriște și pribegie, și de care a rămas profund atașat.

Noua ta carieră poate începe aici – locuri de muncă în toate domeniile, în toate județele

La începutul anului trecut, în timpul unei discuții cu Dana, soția sa, acel băiețel, devenit între timp om în toată firea, s-a gândit că ar putea recrea și în România un mic colț de Bretania și să devină un fel de „ambasadori” ai acelei regiuni deosebite. Și cum să reprezinți Bretania în afară granițelor sale mai bine decât deschizând o „clătitărie bretonă”? Cei doi au început prin a se forma la meseria de crêpier, în Bretania. În vara lui 2017, au urmat o formare personalizată la École Crêperie Le Roïc, sub îndrumarea Maestrului Patrick Rongier. Un om care a crezut în proiectul pe care i l-au descris și care a redeschis școala, pe care o închisese pentru a o muta în altă localitate, special pentru ei.

A urmat o perioadă lungă de pregătiri. Un an de demersuri administrative diverse (iar în România nu sunt puține), de contacte cu furnizorii, români și bretoni, de căutare a unui spațiu potrivit pentru acest loc deosebit, de amenajare a acelui spațiu, odată găsit, de alcătuire și formare a unei echipe pe măsura acestui loc. O perioadă lungă și grea, cu atât mai mult cu cât cei doi tineri antreprenori au trebuit să se împartă între slujba pe care o păstrau în continuare – profesor de engleză pentru ea, director într-o corporație din domeniul auto pentru el – și acest proiect.

După un an, s-a întrezărit însă capătul tunelului: spațiul ales era echipat, amenajat și decorat, multiplele autorizații erau obținute, echipa era formată, iar lucrurile deveneau ceva mai simple după ce el a decis să-și ia concediu fără plată, șase luni, pentru a se putea consacra în întregime și pentru a pune pe picioare acest proiect.

În 13, respectiv 15 septembrie, Dana și Theo Pecou (foto, dreapta), împreună cu echipa (Alex, Bogdan, Noemi și Daniel) și un invitat de marcă – chiar Maestrul Rongier (foto, stânga) -, au organizat două evenimente de lansare în prima „crêperie-băcănie bretonă” din București. În 17 septembrie, au deschis oficial mica lor afacere.

O prăvălioară care este o autentică „clătitărie” bretonă, cu „clătite sărate”, făcute din făină de hrișcă bretonă bio, fără gluten, și clătite dulci, ambele completate cu umpluturile bretone tradiționale și, nu în ultimul rând, cel mai bun cidru artizanal breton, elaborat în cea mai veche cidrerie artizanală încă în activitate (brut, dulce și bio – toate trei premiate cu medalia de aur la ultimul Concurs Agricol de la Paris), dar și cea mai bună bere artizanală românească, nefiltrată și nepasteurizată (IPA și albă). Și, totodată, o băcănie, din care clienții pot achiziționa atât cidrul și berea, cât și biscuiții artizanali bretoni („galettes” și „palets”) și bomboane caramel cu unt sărat. În ambele zone, accentul este pus pe produsele tradiționale, artizanale, naturale și bio.

Dar Nominoë este chiar mai mult decât o „clătitărie-băcănie bretonă”. Este o adevărată „ambasadă” a Bretaniei, prin decorul sau, prin muzică să, prin atmosferă, prin mică bibliotecă alcătuită exclusiv din cărți despre Bretania (pentru adulți, pentru copii, despre istorie, turism, geografie, pictură, benzi desenate sau frumoasele legende bretone), „un loc care te transportă în spațiu și timp”, așa cum a remarcat unul dintre primii clienți care i-au călcat pragul – cel mai frumos compliment pe care Dana și Theo îl puteau primi.

S-ar putea să-ţi placă

By 

Email Newsletter

Close