Povestea ursulețului Șoni sau eșecul căii facile

Oare cine nu a visat să se procopsească cu o moștenire consistentă sau cu vreun premiu fabulos la loto? Acum câțiva ani, am auzit o anecdotă despre un câine care era invidios pe porc, pentru că acesta primea mâncare de două ori pe zi, iar el doar o singură dată. Când a sosit Ignatul, iar câinele a fost îngrozit de ce i s-a întâmplat bietului purcel, și-a zis în barbă: “știam eu că traiul bun nu duce mult”.

Ovidiu Halunga

Contributor

Zilele acestea, chiar m-am bucurat când am aflat că simpaticul ursuleț Șoni, fosta mascotă a lacului Sfânta Ana, care era în pericol de a fi împușcat, după ce a atacat o turistă care intenționa să-și facă un selfie cu el, scapă cu viață. Ministerul Mediului a hotărât relocarea lui în rezervația specială pentru urși de la Zărnești.

Noua ta carieră poate începe aici – locuri de muncă în toate domeniile, în toate județele

Acest simpatic pui de urs, în vârstă de peste doi ani, devenise punctul de atracție în zona lacului, după ce s-a pierdut de mama lui. Pentru că era drăgălaș, localnicii și turiștii l-au hrănit, mai bine de un an, cu dulciuri și fructe, și l-au făcut dependent de om. Aceste drăgălășenii practicate de oameni i-au distrus lui Șoni viața de urs adevărat. El s-a învățat cu omul, nefiind posibilă mutarea lui într-o pădure, pentru că, oriunde s-ar fi dus, ar fi căutat prezența omului, prezență care în final i-ar fi cauzat sfârșitul.

Șoni va sta toată viața în rezervația împrejmuită cu gard electric și va fi sterilizat. Cred că va deveni un urs morocănos, bântuit pentru totdeauna de libertatea din copilărie și aroma mâncării primite de la turiști, de la cei care i-au pus capăt vieții de urs liber.

După ce am aflat deznodământul poveștii lui Șoni, mintea mea a zburat în două direcții. Prima dată m-am gândit la educația și viitorul copilului meu. Șoni este o victimă a comportamentului unor oameni, care au crezut că-i fac un bine aruncându-i o napolitană. Apoi, am realizat că în țara mea trăiesc sute de mii de oameni care au comportamentul lui Șoni – mai precis bărbați și femei sănătoși, care pot munci, dar nu vor, pentru că e mai facil să primești un ajutor social care să-ți astâmpere foamea și, eventual, setea de băutură. Mai rău, mulți își educă și copiii să devină un Șoni uman.

Articole din aceeași categorie
Total
0
Share