Preocupările angajatorilor români: dezvoltarea profesională și cariera

Schimbarea frecventă a setului de competențe profesionale necesare pentru a obține performanță la locul de muncă, lipsa candidaților cu experiență și dorința angajaților de a se dezvolta continuu în plan profesional plasează învățarea și cariera în topul preocupărilor liderilor de business și HR români. Acestea sunt urmate de experiența angajaților, arată a cincea ediție a studiului Deloitte Human Capital Trends.

Rezultatele studiului relevă că în România există preocupări diferite în zona de capital uman, față de celelalte țări din regiune sau la nivel global. În timp ce respondenții din România și Europa Centrală și de Est consideră că dezvoltarea angajaților se află în centrul preocupărilor angajatorilor, la nivel  global, cel mai important aspect din perspectiva capitalului uman este organizația viitorului.

„Această particularitate a României indică inclusiv că dinamica pieței muncii este una specifică, în raport cu alte state. În prezent, setul de competențe profesionale necesare pentru a avea performanță în muncă se schimbă de la o perioadă la alta. Modelul tradițional care a funcționat în trecut, în care competențele formate la început de drum erau valabile pentru tot parcursul carierei profesionale, nu mai este valabil. Atât organizațiile, cât și angajații, sunt preocupați constant de dezvoltarea unor noi competențe. În plus, numeroși angajatori se confruntă cu lipsa candidaților cu expertiză și, din acest motiv, dezvoltă programe interne de dezvoltare profesională. La rândul lor, candidații plasează dezvoltarea carierei printre interesele lor majore. În acest sens au nevoie de consiliere, dar și de un cadru organizațional care să le faciliteze atingerea acestui obiectiv”, declară Raluca Bontaș, director Global Employer Services Deloitte România.

Experiența angajaților este o altă prioritate în rândul angajatorilor români (51 la sută). „Acest subiect este important, întrucât angajatorilor le este tot mai dificil să găsească angajați valoroși, să-i motiveze și, în definitiv, să îi rețină pe termen lung. În acest context, funcția de HR este acum preocupată să identifice nevoile angajaților, care diferă de la caz la caz, în funcție de mai multe criterii, precum generația sau situația personală, și să modeleze cât mai particularizat oferta de atragere și reținere. Astfel, conceptul de Total Rewards (pachetul complet de recompensare a angajaților, care constă în toate elementele financiare și non-financiare, tangibile și intangibile, pe care organizația le oferă) este unul actual și poate include de la programul flexibil de lucru la programe de remunerare variabilă, cu componentă de tipul Stock Options Plan (posibilitatea ca angajații să poată dobândi, în anumite condiții, acțiuni ale companiei). Agenda este completată de subiecte precum <starea de bine a angajaților> (well-being) sau sisteme ce determină creșterea productivității”, arată Raluca Bontaș.

Pe locul al treilea în preocupările angajatorilor se numără organizația viitorului. „Structurile mai puțin flexibile și ierarhice tind să fie înlocuite de lucrul în ecosisteme și rețele de echipe, în cadrul organizației. O rețea de echipe de dimensiuni reduse are avantajul de a livra rezultate rapid, de a genera un nivel ridicat de angajament printre membrii săi și de a orienta atenția către misiunea avută. În acest fel, competențele fiecărui specialist din echipă se potențează și se conectează direct la livrarea rezultatelor. Pentru implementarea unui astfel de stil de lucru, este necesară o mentalitate nouă, alături de adaptarea structurii organizației, care va duce și la regândirea proceselor din cadrul organizației”, spune Raluca Bontaș.

În ceea ce privește investiția în resursele umane, 11 la sută dintre respondenți se așteaptă la o creștere semnificativă a investiției companiilor în angajații lor, de mai mult de cinci la sută. Peste 40 la sută dintre respondenții români spun că organizația lor are în plan o creștere cu 1-5 la sută a investițiilor în capitalul uman, în 2017.

Deloitte Human Capital Trends 2017 este unul dintre cele mai ample studii din domeniul capitalului uman, realizate la nivel global. Analiza a fost realizată pe baza răspunsurilor a peste 10.000 de profesioniști din 140 de țări, inclusiv România. Tendințele au rezultat dintr-o analiză complexă a numeroase aspecte, indicate de respondenți care lucrează în egală măsură în zona de HR (63 la sută), dar și din afara acesteia, respectiv în zona de business (37 la sută).

S-ar putea să-ţi placă

By 

Email Newsletter

Close