Preşedintele Colegiului Medicilor: „Medicii pot avea oricâte locuri de muncă, cât timp nu încalcă prevederile Codului Muncii”

Dr. Gheorghe Borcean susţine că nu este un impediment faptul că un medic are două sau mai multe locuri de muncă, atâta timp cât nu încalcă prevederile Codului Muncii.

Potrivit președintelui Colegiului Medicilor din România (CMR), medicii îşi exercită un drept legal, iar pacienţii au posibilitatea de a alege doctorul şi unitatea sanitară pe care le doresc. „S-a creat în spaţiul public şi în mediile de informare opinia, în general nesusţinută, că sistemul medical privat ar fi mai performant prin dotările sale, prin calitatea umană şi profesională a celor care activează acolo. Majoritatea medicilor din specialităţile clinice şi paraclinice care lucrează în sistemul privat lucrează astăzi şi în sistemul public. Folosesc aceleaşi cunoştinţe profesionale şi au, în general, acelaşi comportament uman, în ambele locuri de muncă”, declară Dr. Gheorghe Borcean (foto).

Noua ta carieră poate începe aici – locuri de muncă în toate domeniile, în toate județele

Acesta spune că discuţiile conform cărora medicii ar fi prea obosiţi, dacă lucrează în sistemul public şi în cel privat, ar avea perfomanţe mai slabe sau ar transfera pacienţi în privat, pentru a obţine avantaje materiale, sunt afirmaţii „nedovedite” şi nu pot constitui argumente pentru a limita dreptul medicilor de a lucra în cele două sisteme, după cum nu constituie argumente pentru a limita dreptul pacienţilor de a alege. „A lansa o astfel de discuţie, în cuprinsul căreia se enumeră şi creşterile salariale substanţiale din sistemul public constituie, în opinia noastră, o abordare inadecvată a subiectului. Autorităţile sanitare au toate mijloacele pentru a aprecia calitatea şi cantitatea muncii fiecăruia dintre medicii din sistemul public. E doar o chestiune de voinţă politică pentru a face această evaluare”.

Scrisoarea unui medic către ministrul Sănătății: „Înainte să avem un examen de rezidențiat mai exigent, e nevoie de o curățenie generală în sistemul universitar”

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, consideră că medicii trebuie să aibă un program de lucru clar de opt ore şi să existe un control al calităţii serviciilor medicale din spitalele publice. „E o problemă de fond, fundamentală, în sistemul sanitar şi trebuie găsită o soluţie. În fiecare oraş există medici care lucrează şi la stat, şi la privat. Acest lucru trebuie analizat, trebuie văzut fenomenul şi să punem un program de lucru clar de opt ore, iar după program poate că sunt alte soluţii să lucreze şi în altă parte. S-a pus pe masă altă soluţie, practicată în Franţa, de exemplu – să poţi să ai pacientul tău privat în spitalul public, asta există, dar nu să fii la doi patroni, la doi concurenţi, în final, şi să nu ştii unde este loialitatea ta şi cu cine eşti”, a declarat Raed Arafat, săptămâna trecută.

S-ar putea să-ţi placă

By 

Email Newsletter

Close