Profesor: „Unele cancelarii din România sunt adevărate cloace ale rasismului”

Conform unui studiu realizat de sociologi de la Universitatea Babeș-Bolyai și publicat zilele trecute, aproape jumătate dintre dascălii din România nu ar vrea să fie vecin cu persoane de etnie romă (42,5 la sută). Cristina Tunegaru, profesoara care s-a făcut cunoscută prin pozițiile sale critice la adresa sistemului de învăţământ, consideră că atitudinea rasistă a unor colegi lasă urme adânci asupra viitorului copiilor din România.

Într-o postare pe Facebook, Cristina Tunegaru susține că, în multe cancelarii din România, discursul rasial este acceptat, și că, adesea, chiar dascălii sunt cei care „îi învață pe ceilalți discriminarea”.

Noua ta carieră poate începe aici – locuri de muncă în toate domeniile, în toate județele

„Imaginați-vă că sunteți un copil în clasa a VI-a. Aveți o mulțime de prieteni la școală, cu care vă jucați în pauze. Când începe ora de istorie, copiii vorbesc împreună cu profesoara, dar ȚIE ți se spune să taci; când ridici mâna sus, TU ești ignorat minute în șir. Ai vrea ca doamna să te audă, să te vadă și pe tine. Privindu-ți mâna ridicată, îți dai seama ce se întâmplă, știi brusc că e vorba de pielea ta, că doamna e unul dintre acei oameni care nu are răbdare să te cunoască, pretinde că știe despre tine totul, că ești unul dintre oamenii inferiori.

Imaginați-vă că mergeți în Spania și oamenii nu vă zâmbesc când află că sunteți român. Imaginați-vă că sunteți un copil într-o școală din Londra și profesorul schițează o grimasă când află că sunteți din România. Să îi devalorizezi celuilalt identitatea, să îi arăți că îl disprețuiești prin apartenența la un grup înseamnă să strivești șanse. Iar pentru un copil la o vârstă fragedă e devastator.

Când simt că sunt discriminați, cei mai mulți copii devin nedisciplinați, vorbesc în timpul orei, ies din clasă, aruncă cu lucruri. Din două motive: ca să fie văzuți și ca să-și arate furia față de nedreptatea la care au fost supuși. Atunci profesorul rasist spune victorios: <Știam eu c-o să-și dea arama pe față!>. Alți copii interiorizează un hău de tristețe care continuă să îi macine.

Să pretinzi că atitudinea rasistă a profesorului exprimată în cancelarie nu are nici un efect asupra copiilor în cauză e o mișelie. Să crezi că profesorul care spune <Am oră cu colorații ăia> va intra zâmbitor la clasă, va ține o oră frumoasă în care toți copiii să se simtă bine, să fie valorizați, tratați cu atenție și grijă e o naivitate. Copilul va simți că îl tratezi altfel, că ești mai rece cu el, va ști că îl discriminezi și va ști în prima clipă de ce faci asta, va ști că etnia și pielea lui sunt cauzele, va ști că pentru tine tot ce este el este inferior, demn de dispreț. Pentru tine, profesorul de care el ar vrea să se apropie.

Unele cancelarii din România sunt adevărate cloace ale rasismului, unde discursul rasial este acceptat. Profesorii se bat pe umăr pentru nenorocirile din clase și își explică totul prin rasă. Uneori, cancelariile din România reproduc inegalitățile din societate și limitează șansele copiilor români. Pentru că profesorii sunt ei înșiși parte a curriculumului, ei îi învață pe ceilalți copii discriminarea.

Nu putem accepta că profesorii rasiști sunt o categorie socială. Dacă vrem o societate lipsită de discriminare, rasismul trebuie să dispară din școli”.

S-ar putea să-ţi placă

By 

Email Newsletter

Close