PwC şi D&B David şi Baias lansează primele cursuri de formare pentru Responsabil cu protecţia datelor

Compania PwC România și D&B David și Baias au obținut validarea standardului ocupațional aferent rolului de Responsabil cu protecția datelor cu caracter personal (sau DPO), de la Comitetul Sectorial Administrație și Servicii Publice din cadrul Autorității Naționale pentru Calificări, structură a Ministerului Educației Naționale.

Standardul elaborat de echipele PwC și D&B David și Baias va sta la baza cursurilor de formare profesională pentru această poziție, organizate pe viitor în România. Este o urmare a demersurilor făcute de aceeași echipă în fața Ministerului Muncii pentru introducerea în COR a ocupației, pentru prima dată în România.

Noua ta carieră poate începe aici – locuri de muncă în toate domeniile, în toate județele

Rolul de Responsabil cu protecția datelor cu caracter personal (DPO) este prevăzut de noul Regulament european privind protecția datelor cu caracter personal (GDPR), ce va intra în vigoare din mai 2018. „Am dorit să autorizăm cursurile noastre de training DPO, încă de la începutul anului trecut. Ne-am lovit însă de un impas. Cursul nostru nu putea fi autorizat, deoarece această ocupație nu era recunoscută la nivel oficial în România și nu exista un standard ocupațional care să stea la baza evaluării cursului nostru. Ca atare, am făcut demersuri pentru a obține introducerea unei noi ocupații în COR și am procedat la elaborarea acestui standard ocupațional. Pasul logic următor este să autorizăm cursul de formare profesională, astfel încât finalizarea programelor noastre de pregătire să fie confirmată de o diplomă de calificare oficială. Sperăm ca acest lucru să se întâmple foarte curând”, afirmă Manuela Guia (foto, stânga), avocat partener D&B David și Baias.

„Echipa noastră interdisciplinară are o experiență semnificativă atât în ceea ce privește protecția datelor cu caracter personal, cât și în securitatea informației, organizarea proceselor interne și managementul datelor. Suntem încrezători că efortul nostru pentru elaborarea acestui standard și a cursului autorizat deschid practic drumul oficial pentru crearea acestei poziții importante în organigrama fiecărei companii, în așa fel încât să se poată conforma prevederilor GDPR și a evita riscul unor amenzi ce pot fi extrem de costisitoare pentru organizații (până la patru la sută din cifra de afaceri la nivelul grupului). Această certificare le oferă celor doritori șansa de a-și construi o carieră în domeniul protecției datelor cu caracter personal un certificat de DPO confirmat de autorități, pe care îl vor prezenta potențialilor clienți sau angajatori”, adaugă Mircea Bozga (foto, dreapta), Partener, Risk Assurance, PwC România.

Echipa implicată în acest proiect a fost formată din Manuela Guia, Bianca Naghi – avocat senior coordonator și Cătălina Ilie – avocat asociat, din partea D&B David și Baias și Mircea Bozga și Robert Stoicescu – manager, PwC România. Echipa a colaborat îndeaproape cu membrii Comitetului Sectorial Administrație și Servicii Publice pentru elaborarea și finalizarea acestui standard.

D&B David și Baias este societatea de avocatură afiliată PwC în România și este parte din rețeaua internațională PwC Legal, ce cuprinde 3.000 de avocați în 90 de țări. Echipa sa este alcătuită din 50 de avocați (dintre care patru parteneri) și acordă consultanță și asistență juridică în domenii precum fuziuni, achiziții și restructurări, societăți comerciale și grupuri de societăți, proprietăți imobiliare, concurență și ajutoare de stat, servicii financiare și piețe de capital, relații de muncă și resurse umane, proprietate intelectuală, protecția consumatorului și a datelor cu caracter personal, litigii fiscale și comerciale. PwC este o rețea de firme prezentă în 158 de țări, cu mai mult de 236.000 de specialiști dedicați oferirii de servicii de audit, consultanță fiscală și consultanță pentru afaceri.

S-ar putea să-ţi placă

By 

Email Newsletter

Close