Randstad: Angajatorii sunt dispuși să ofere salarii cu până la 15 la sută mai mari pentru atragerea talentelor

Recomandările venite din partea angajaților sunt cea mai eficientă sursă de identificare a talentelor, consideră angajatorii din România. Unii dintre el sunt dispuși să aibă în vedere salarii cu până la 15 la sută mai mari, pentru atragerea acestora.

Conform studiului Randstad HR Trends, România 2018, companiile se pregătesc, în acest an, să le plătească salarii mai mari angajaților din vânzări, HR, IT, producție și marketing/ comunicare. În acest an, mai mult de două treimi dintre companiile intervievate (71 la sută) intenționează să facă angajări pentru posturi permanente, iar 47 la sută au în plan să recruteze angajați pentru posturi temporare.

Noua ta carieră poate începe aici – locuri de muncă în toate domeniile, în toate județele

Este de așteptat ca majoritatea noilor angajări să fie făcute pentru departamentele de vânzări, producție și IT. Majoritatea respondenților (94 la sută) se confruntă cu lipsa de calificare a candidaților. Lipsa experienței în industrie și a abilităților soft (comunicarea, munca în echipă și managementul echipelor) sunt cele mai frecvente bariere identificate de companii în procesul de căutare a candidaților potriviți.

Salariul și un program de lucru echilibrat, cele mai importante

Un pachet salarial competitiv este considerat cel mai important factor în atragerea de talente de top de către 74 la sută dintre angajatorii chestionați. Este urmat de un bun echilibru între viața profesională și viața personală și un nivel ridicat de siguranță a locului de muncă. Elemente soft, precum un brand puternic de angajator și o misiune clară, cu un scop profund, sunt apreciate ca fiind importante de peste 35 la sută dintre respondenți.

Un pachet salarial necompetitiv este considerat principalul motiv pentru care companiile nu reușesc să atragă talentele potrivite. Acesta este urmat de un leadership slab și de lipsa oportunităților de dezvoltare a carierei în cadrul companiei.

Gestionarea așteptărilor privind salariul, o mare provocare

Barierele principale pe care le întâlnesc companiile în procesul de căutare a talentelor sunt lipsa de experiență în industrie, a abilităților soft și educaționale specifice, precum și experiența de lucru insuficientă. Aproape 53 la sută dintre respondenți oferă programe de formare, ca soluție la lipsa de calificare a angajaților.

Majoritatea respondenților dispuși să mărească pachetul salarial pentru a atrage talente sunt gata să ofere un salariu cu până la 15 la sută mai mare. Companiile din sectorul calculatoarelor/ serviciilor software/ internetului sunt cele mai dispuse să facă acest lucru, urmate de cele din B2B și producție. 34 la sută dintre companii au planuri active de a angaja persoane sub 25 de ani și doar 28 la sută caută studenți. Este de așteptat ca numărul maxim de angajări, în 2018, să aibă loc în departamentele de vânzări și producție.

Circa 33 la sută dintre respondenți afirmă că gestionarea așteptărilor privind pachetul de compensații și beneficii reprezintă una dintre principalele provocări ale resurselor umane, în acest an. Respondenții sunt dispuși să plătească mai mult pentru a păstra sau a atrage talente pentru departamentele de vânzări (18 la sută), HR/ formare/ dezvoltare (16 la sută), IT/ tehnologie (15,4 la sută), producție (13,5 la sută) și marketing/ comunicare (10,3 la sută). 51 la sută dintre respondenți declară că păstrarea performerilor de top este principala provocare a resurselor umane în 2018, urmată de creșterea performanței și a productivității (39 la sută).

Sunt căutați candidații capabili să se integreze în echipă

Angajatorii caută candidați capabili să se integreze în echipă, trăsătură esențială pentru 50,4 la sută dintre respondenți. Circa 55 la sută consideră că găsirea unui candidat care se potrivește cu valorile și cultura companiei este importantă. În 2018, capacitatea de a se adapta la cerințele în schimbare ale afacerilor este considerată cea mai importantă abilitate a unui lider, urmată de abilități puternice de analiză și rezolvare a problemelor. Referințele angajaților reprezintă sursa cea mai eficientă de a găsi talente (56,6 la sută), în timp ce interviurile față în față reprezintă cea mai obișnuită practică utilizată pentru recrutare.

Retenția talentelor: angajații pleacă fiindcă primesc oferte mai bune

Mai mult de jumătate dintre respondenți consideră că rata fluctuației de personal în companiile lor este mai mare decât în anul precedent. Circa 55 la sută dintre ei găsesc candidatul potrivit pentru o poziție permanentă într-un interval de timp cuprins între 1-3 luni și doar 25 la sută își completează pozițiile permanente deschise în mai puțin de o lună. Cele mai importante motive pentru schimbarea locului de muncă sunt ofertele mai bune (62,3 la sută), mai multe oportunități de avansare în carieră în altă parte (34 la sută) sau dorința de a urma o carieră diferită (31,6 la sută).

Cei chestionați consideră că pachetul salarial competitiv și bonusurile sunt cele mai eficiente beneficii pe care o companie le poate oferi pentru a-și păstra talentele, urmate de dezvoltarea carierei. Beneficiile pe termen lung, precum planurile de pensii și asigurările de viață, sunt considerate mai puțin importante. În realitate, beneficiile oferite de majoritatea companiilor sunt bonusurile și bonurile de masă. Cursurile și salariul competitiv se clasează pe locul al treilea, respectiv al patrulea. 62,3 la sută dintre angajatorii chestionați spun că salariile au crescut față de anul precedent și peste 20 la sută dintre ei consideră că salariile sunt mai mari decât cele oferite de companiile concurente.

Studiul Randstad HR Trends, România 2018, a fost realizat în perioada martie-mai, pe baza unui chestionar la care au răspuns 244 de factori de decizie și manageri de HR din diverse industrii din România. Lider mondial în domeniul serviciilor de resurse umane, Grupul Randstad este specializat în soluții în domeniul serviciilor flexibile de muncă și resurse umane. Serviciile sale variază de la angajări regulate temporare și plasări permanente la servicii, profesioniști și soluții HR de tip inhouse (inclusiv outsourcing-ul procesului de recrutare, programe de management al serviciilor și outplacement). Randstad deține unul din primele trei locuri în Argentina, Belgia și Luxemburg, Canada, Chile, Franța, Germania, Grecia, India, Italia, Mexic, Olanda, Polonia, Portugalia, Spania, Suedia, Elveția și SUA, și poziții importante în Australia și Japonia.

S-ar putea să-ţi placă

By 

Email Newsletter

Close