Reîmprospătează-ţi cariera, primăvara asta!

Nu este greu de observat că, într-adevăr, a venit primăvara, că pomii înfloresc, că ziua e mai lungă și mai senină, și că da, pleci pe lumină de la serviciu. Este ca și când, deodată, ai două zile la dispoziţie, într-una singură.

Aura Serea

People & Organization Development Consultant

Pentru mulţi dintre noi, schimbarea aceasta aduce un avânt de energie și de chef de viaţă. Îţi propun să folosești o parte din energia asta ca să dai un imbold carierei tale, ca să îţi aducă și ea o mulţumire nouă sau rezultate neașteptate. Ieși un pic din monotonia iernii, scutură greutatea hainelor groase și ia-ţi avânt! Ai mai jos o colecţie de idei care îţi pot face săptămâna mai bună la lucru!

1. Fă-ţi un calendar de primăvară, cu evenimentele din industria ta, și participă măcar la unul. Revederea cu oamenii din breaslă, schimbul de idei și schimbarea peisajului, pentru o după-amiază, îţi pot aduce inspiraţia de care aveai nevoie.

2. Crește-ţi notorietatea profilului de LinkedIn și cere unor colaboratori de încredere câteva recomandări.

3. Găsește câteva oportunităţi de voluntariat în comunitatea ta! Un proiect pro-bono sau acordarea de sfaturi și timp unei cauze în care crezi îţi poate crește rapid experienţa profesională și vizibilitatea în comunitate.

4. Restructurează modul în care lucrezi cu Listele de sarcini de făcut (To Do Lists). Simpla modificare a design-ului, a structurii sau a abordării, îţi poate da un aer de nou și interesant.

5. Fă-ţi curat pe birou, în sertare, în dulapuri. O să fii uimit ce efect poate avea asta asupra productivităţii muncii tale!

6. Pornește un jurnal de carieră: la sfârșitul fiecărei zile, ia-ţi 30 de secunde și notează ce a mers bine la serviciu, ce ai rezolvat, ce ai învăţat și ce îţi propui pentru ziua următoare.

7. Dacă sunt arii din industria ta pe care mereu ai vrut să le cunoști, precum: finanţe, resurse umane, achiziţii, fă cunoștinţă cu acei oameni din organizaţia ta care fac această muncă și roagă-i să te lase să-i urmezi o jumătate de zi în munca lor, ca să înţelegi mai bine cu ce se ocupă. O să înţelegi mai bine activitatea și afacerea companiei în care lucrezi și, cine știe, poate o să-ţi impresionezi și șeful!

8. Începe să fii atent la rezultatele muncii tale; cifre de vânzări, economii făcute firmei, feedback-uri bune de la clienţi, rezultate pe proiecte, etc. Data viitoare când vei avea o întâlnire de evaluare sau vei vrea să îţi revizuiești CV-ul, vei fi bucuros că ai făcut acest exerciţiu.

9. Vrei să promovezi în acest an? Întreabă-ţi șeful care sunt acele două-trei lucruri specifice pe care trebuie să le înveţi sau să le îmbunătăţești, pentru ca promovarea să se întâmple! Fă-ţi, apoi, un plan de acţiune, ca să depășești așteptările, și ai grijă ca rezultatele tale să fie vizibile.

10. Obișnuiește-te cu presiunea la lucru. Fă chiar mai mult! Pune-te în situaţii limită, acceptă proiecte provocatoare, ia tu relaţia cu acei clienţi dificili; când vei fi făcut asta suficient de mult timp, vei constata că ești mai imun la presiune și la stresul de zi cu zi.

11. Construiește-ţi un advisory board, sau, mai pe românește, un grup de sfătuitori într-ale carierei, oameni pe care-i apreciezi profesional și la care să te poţi duce pentru un sfat sau o părere, când vei fi in faţa unei decizii majore, din punct de vedere profesional, sau într-o situaţie delicată la muncă. Consideră asta un fel de armă secretă, ca să poţi ieși din situaţii dificile cu fruntea sus.

12. Nu în ultimul rând, fii recunoscător pentru fiecare zi în care te lovești de probleme si reușești să le rezolvi. Dacă stai să te gândești, la sfârșitul fiecărei astfel de zile ai mai învăţat ceva, ai mai cunoscut pe cineva, ai mai depășit un obstacol, ai mulţumirea că nu a fost o zi plictisitoare la lucru.

Îţi doresc o primăvară frumoasă, cu multe începuturi bune și în carieră!

S-ar putea să-ţi placă

By 

Email Newsletter

Close