„Revoluția fiscală” a adus costuri salariale mai mari cu 15 la sută în industria IT, în doar un an

Asociația Patronală a Industriei de Software și Servicii din România (ANIS) dezaprobă lipsa de predictibilitate și de coerență generată prin măsurile recent anunțate de Guvern, de modificare a Codului fiscal și trecere a contribuțiilor sociale în sarcina angajaților.

În ciuda asigurărilor Executivului, măsurile anunțate nu vor avea impact fiscal zero asupra angajatorilor. De altfel, anul 2018 va aduce costuri salariale crescute cu 15 la sută față de ianuarie 2017, în urma modificărilor de politică fiscală din cursul acestui an. ANIS atrage atenția că „revoluția fiscală” va afecta grav cursul predictibil și coerent al politicii fiscale ce a guvernat sectorul și a încurajat o creștere medie anuală de 11 la sută, în ultimii cinci ani.

Conform estimărilor companiilor membre ale asociației, calculele de impact arată creșteri între cinci și 7,5 la sută ale fondurilor de salarii, pentru a asigura păstrarea salariilor nete curente ale angajaților, prin majorarea salariilor brute, la care se adaugă și taxa de solidaritate de 2,25 la sută. La modificările recent anunțate se adaugă și cele de la începutul anului, de eliminare a plafonului de cinci salarii brute pentru aplicarea CAS și CASS 2017, ceea ce generează o creștere de aproape 15 la sută a costurilor salariale, față de începutul anului.

Noua ta carieră poate începe aici – locuri de muncă în IT

În condițiile în care sectorul IT românesc urmează să depășească pragul de patru miliarde de euro în 2017, din care peste 75 la sută este reprezentat de exportul de servicii, măsurile anunțate vor afecta grav evoluțiile încurajatoare înregistrate până acum, avertizează ANIS. Agilitatea și competitivitatea sectorului vor suferi pe piețele externe, în condițiile creșterii costurilor cu forța de muncă.

ANIS estimează că măsurile recent anunțate de Guvern vor avea consecințe semnificative atât pe termen scurt, prin debalansarea bugetelor și a planurilor de creștere ale companiilor, în special ale celor locale, cât și pe termen lung, fiindcă trimit un semnal de instabilitate și lipsă de predictibilitate a cadrului fiscal, ce va afecta încrederea potențialilor investitori și opțiunile de dezvoltare a companiilor românești.

Sursa: ANIS

„Companiile mici și mijlocii de dezvoltare software vor fi cele mai afectate de aceste măsuri – costurile salariale reprezintă pentru aceste firme până la 80 la sută din cheltuieli. Iar o mărire a acestor costuri fie și cu cinci la sută va avea impact major asupra marjei de profit și, implicit, asupra capacității lor de creștere. Practic, prin aceste măsuri, o industrie care performează va fi mai degrabă penalizată, în loc să fie susținută. Industria noastră se confruntă deja cu lipsa acută de resurse umane, iar pentru companii este dificil să nu păstreze cel puțin salariile nete actuale, fără a mai discuta de eventualele măriri. Pentru companiile ai căror angajați beneficiază de scutirea de impozit pe venit acordată programatorilor, trecerea contribuțiilor sociale în sarcina angajatului are ca rezultat creșterea fondului salarial cu aproape zece la sută”, declară Teodor Blidăruș, președinte ANIS.

S-ar putea să-ţi placă

By 

Email Newsletter

Close