Românca Doina Precup conduce divizia de inteligență artificială de la Google, din Montreal

Profesor asociat la School of Computer Science, din cadrul universității canadiene McGill, Doina Precup conduce laboratorul de cercetare DeepMind, deschis la Montreal de divizia de inteligență artificială a Google, la finalul anului trecut.

Cu sediul în Marea Britanie, DeepMind este deținută de compania-mamă a Google, Alphabet, și și-a câștigat faima după ce a conceput AlphaGo, un program de calculator ce a câștigat, pentru prima dată în istorie, o partidă de Go, jucată contra unui jucător profesionist. Laboratorul din Montreal este al doilea deschis de DeepMind în Canada, la trei luni după inaugurarea celui din Edmonton.

Noua ta carieră poate începe aici – locuri de muncă în toate domeniile, în toate județele

Un veritabil pionier în zona cunoscută sub numele de „consolidare a învățării”, care implică aplicarea programelor de calculator pentru rezolvarea problemelor prin încurajarea comportamentului dorit prin recompense, Doina Precup spune că noua sa misiune i se potrivește ca o mănușă. „Realizările excepționale ale celor de la DeepMind, în zona de cercetare, au îndreptat atenția tuturor înspre inteligența artificială și spre noi descoperiri științifice. Munca și obiectivele mele de cercetare urmează aceeași linie. Prin urmare, sunt încântată să ne unim forțele și să contribuim la construirea noii echipe din Montreal. În același timp, aștept cu nerăbdare să continui pregătirea următoarelor generații de cercetători de la McGill, care promovează diversitatea și integrarea în comunitatea de cercetare”, spune Doina Precup.

În 2016, programul AlphaGo, creat de DeepMind, a învins unul dintre cei mai buni jucători de Go din lume, Lee Sedol. Un joc de strategie vechi de 2.500 de ani, Go este considerat mai complex decât șahul. DeepMind a creat o rețea neurală ce învață cum să joace așa cum ar face-o un om. În plus, poate accesa memoria externă, imitând memoria pe termen scurt a creierului uman. „Misiunea DeepMind este de a crea inteligență artificială folosită în abordarea unora din problemele actuale, cu nivel ridicat de complexitate. Avem speranța că aceste tehnici de învățare cu scop general  vor putea fi folosite de oamenii de știință pentru analize detaliate în domenii diferite, de la designul materialelor supersemiconductoare, la descoperirea de noi medicamente”, explică Doina Precup.

Alphabet a cumpărat DeepMind în 2014, cu 400 milioane de dolari. De atunci, a lansat mai multe studii şi lucrări ştiinţifice în domeniul machine learning, de la învăţarea software-ului să joace Go, până la crearea unui sistem de inteligenţă artificială ce mimează abilitatea creierului uman de a visa. Majoritatea acestor studii au ajuns doar în mediul academic, cu potenţial comercial abia peste ani sau decenii.

În 2016, DeepMind a publicat un studiu, numit WaveNet, o nouă metodă prin care software-ul poate genera vocea. Tehnologia dezvoltată de DeepMind face vocea asistentului cu 50 la sută mai apropiată de cea umană decât cea a asistenţilor existenţi pe piaţă la momentul respectiv. Într-un an, compania a găsit o modalitate de a face algoritmul WaveNet de 1.000 de ori mai rapid, în timp ce a crescut calitatea sunetului. Asta înseamnă că vocea produsă de un computer este greu de diferenţiat de o voce umană.

S-ar putea să-ţi placă

By 

Email Newsletter

Close