România ar putea deveni a doua țară din UE care aplică mecanismul de taxare inversă generalizată

Consiliul pentru Afaceri Economice şi Financiare al Consiliului Uniunii Europene (ECOFIN) a hotărât recent că statele membre UE „cel mai grav afectate de fraudă în materie de TVA” vor putea aplica, până la 30 iunie 2022, în condiţii tehnice foarte stricte, mecanismul de taxare inversă generalizată pentru operaţiunile locale (transferarea răspunderii pentru plata TVA din sarcina furnizorului sau a prestatorului către client).

Statele vor putea utiliza taxarea inversă doar pentru livrările de bunuri şi prestările de servicii interne care depăşesc pragul de 17.500 euro pe tranzacţie. În statele membre care vor dori să aplice această măsură, 25 la sută din deficitul de TVA trebuie să fie cauzat de frauda de tip carusel.

Noua ta carieră poate începe aici – locuri de muncă în toate domeniile, în toate județele

Pe lângă alte cerinţe, ECOFIN a stabilit că statele membre trebuie să pună la punct obligaţii adecvate în materie de raportare electronică pentru toate persoanele impozabile, în special pentru cele cărora ar trebui să li se aplice mecanismul. Ca să poată folosi taxarea inversă, statele trebuie să îndeplinească anumite criterii de eligibilitate, iar cererea să fie autorizată de Consiliu.

Mecanismul va fie aplicat, cu titlul de proiect pilot, în Cehia, în contextul în care această țară şi-a exprimat de mulţi ani interesul de a utiliza această măsură simplificată. În funcţie de rezultatele proiectului pilot, statele membre, inclusiv România, pot să solicite Consiliului aprobarea aplicării mecanismului, în cazul în care îndeplinesc criteriile de eligibilitate.

S-ar putea să-ţi placă

By 

Email Newsletter

Close