România ar trebui să „angajeze” 10.000 de roboți ca să fie competitivă în Europa Centrală și de Est

În acest moment, România deține 11 roboți la 10.000 de lucrători industrali, dar industria autohtonă are nevoie de 10.000 de roboți industriali pentru a rămâne competitivă în Europa Centrală și de Est, arată datele Federației Internaționale pentru Robotică.

În Polonia, numărul roboților este de 28 la 10.000 de lucrători, iar în Ungaria de 57 de roboți la 10.000 de lucrători industriali. Cehia este cea mai dezvoltată piață central și est-europeană, cu aproape 100 de roboți la 10.000 de muncitori.

„Producătorii industriali din România au nevoie de investiții masive în automatizare și robotizare, pentru a se adapta la actualele condiții, caracterizate de creșterea salariilor din sector, de lipsa relativă de personal calificat și necesitatea asimilării în producție a produselor cu valoare adăugată ridicată. Pentru a atinge nivelul mediu de productivitate din regiune, România are nevoie de un salt calitativ, bazat pe automatizarea și robotizarea unor sectoare întregi din domeniul industrial. Trebuie să eliberăm rapid forța de muncă prinsă în activități repetitive și anoste, pentru a putea face loc activităților specifice producției cu valoare adăugată ridicată. Experiența țărilor precum Ungaria sau Polonia arată că procesele de automatizare și robotizare au mers mână în mână cu creșterea salariilor și a numărului de posturi disponibile în industrie”, declară Horia Stănese, Business Development Manager, Universal Robots, compania care a inventat robotul industrial ce lucrează alături de angajat.

Roboții colaborativi (coboții) sunt ușor de folosit, adaptabili, eficienți din punctul de vedere al costurilor și pot fi utilizați în siguranță. Pot fi programați simplu și repede, chiar și de către persoane fără experiență. Ținta de vânzări a companiei Universal Robots pentru piața românească, în 2017, este de a dubla stocul existent, de peste 100 de roboți.

În ceea ce privește piața roboților colaborativi, Universal Robots are o cotă de piață de 85-90 la sută. Între 2009 și 2016, compania a vândut peste 22.000 de roboți colaborativi, iar durata de amortizare a investiției este de 195 de zile. Universal Robots a fost fondată în 2005, este parte din Teradyne Inc. și are sediul în Odense (Danemarca) și filiale și birouri regionale în SUA, Spania, Germania, Singapore, Cehia, India și China. Compania are mai mult de 300 de angajați în întreaga lume.

S-ar putea să-ţi placă

By 

Email Newsletter

Close