România: Cea mai atractivă piață pentru outsourcing din Europa Centrală și de Est

România este cea mai atractivă destinație din Europa Centrală și de Est, după Polonia, pentru furnizorii de servicii de business (business services providers), precum companiile specializate în activități de BPO, ITO, R&D sau SSC. Acest lucru este datorat unui mediu ce oferă o balanță perfectă între costuri și calitate, dar și calităților lingvistice deosebite pe care le posedă tinerii români.

Potrivit datelor analizate de CBRE, în România sunt prezente peste 250 de companii cu activitate în centre de servicii tip SSC (Shared Services Centers), BPO (Business Process Outsourcing), ITO (Information Technology Outsourcing), care au angajat, până acum, mai mult de 80.000 de specialiști. Este unul dintre sectoarele cu cea mai mare creștere a numărului de salariați la nivel local. Numai în 2016, numărul de angajați din sector a înregistrat o evoluție de peste zece la sută.

Raportul CBRE arată că peste 450.000 de angajați din Europa Centrală și de Est lucrează în acest sector, ceea ce înseamnă că aproape 20 la sută din total se află în România. Cele opt țări analizate în raportul Business Services Destinations în Central Europe, al CBRE, care include Polonia, România, Cehia, Slovacia, Ungaria, Lituania, Letonia și Estonia, dispun de circa 2,5 milioane de studenți și 600.000 de absolvenți pregătiți să între în câmpul muncii. Polonia are o resursă de 1,4 milioane de studenți, România are 500.000 de studenți, iar Ungaria se bazează pe circa 300.000. Sunt doar câteva dintre motivele pentru care România se află pe primul loc la nivel european și pe locul șase la nivel global, în ceea ce privește numărul de specialiști IT raportat la totalul populației. (raport AT Kearney’s Global Services Location Index 2016).

Bucureștiul atrage jumătate dintre specialiștii în outsourcing

Jumătate din numărul total de angajați în outsourcing din România lucrează în București, potrivit datelor CBRE. Printre cele mai mari companii prezente în Capitală se numără Genpact, CGS, Webhelp, HP, Oracle, Ericsson sau Stefanini. „Atractivitatea Bucureștiului este dată, în primul rând, de numărul ridicat de studenți din universitățile și facultățile din oraș. La nivelul Capitalei, există 34 de universități, cu numeroase programe și specializări, în care sunt înscriși peste 170.000 de studenți. 42.000 sunt absolvenți pregătiți să intre în câmpul muncii. În ultimii ani, România s-a remarcat la nivel european și a devenit o destinație pentru companiile specializate în outsourcing. Este locul în care, doar la nivelul Bucureștiului, lucrează aproximativ 40.000 de specialiști”, declară Mihai Păduroiu, Head of Advisory & Transaction Services | Investor Leasing | Office, în cadrul CBRE România.

Evoluția numărului companiilor cu activitate în outsourcing a condus și la o creștere a numărului proiectelor de birouri din București. Până la sfârșitul anului, stocul total de proiecte de birouri va depăși 2,76 milioane mp, cu un pipeline pentru anul viitor ce va ajunge la peste 400.000 mp. Bucureștiul devine astfel al doilea oraș din regiune în ceea ce privește disponibilitatea spațiilor de lucru viitoare, după Varșovia. Stocul actual neocupat și cel al proiectelor aflate în construcție este la jumătate față de cel din Polonia.

Peste 30.000 de angajați în outsourcing, în Cluj-Napoca și Iași

Mai mult de 20.000 de angajați lucrează în outsourcing în Cluj-Napoca, al doilea oraș ca mărime din România, pentru companii precum EBS, Betfair, iQuest, 3Pillar Global sau Emerson, arată raportul Business Services Destinations în Central Europe. În Cluj-Napoca se regăsesc zece universități, cu diferite profituri și specializări, ce atrag anual peste 80.000 de studenți și generează peste 14.000 de absolvenți. Investițiile în proiectele de birouri vor ridica stocul total din Cluj-Napoca la 240.000 mp. Pentru anul viitor sunt în construcție proiecte ce însumează circa 35.000 mp. În Iași, companii precum Amazon, Oracle, Capgemini, Unicredit Business Integrated Solution, Ness, Endava sau SCC Services România au angajat în jur de 13.000 de angajați în activități de BPO, SSC sau ITO.

S-ar putea să-ţi placă

By 

Email Newsletter

Close