România este a patra în Europa, după numărul de locuri de muncă generate de investițiile străine directe

Conform ediţiei din 2017 a barometrului EY European attractiveness survey, anul trecut, România a atras 132 de proiecte de investiții străine directe (în creștere de 32 la sută față de anul precedent), care au generat 17.545 de noi locuri de muncă.

Marea Britanie este în fruntea clasamentului, cu peste 43.000 de noi locuri de muncă, urmată de Polonia (cu 22.000) și de Germania, care a avut aproape 20.000 de noi locuri de muncă generate prin proiecte ISD. În privința numărului de proiecte de investiții atrase în 2016, România se situează la mică distanță înaintea Cehiei și Ungariei, în zona Europei Centrale și de Est, și pe locul 12 în topul general european.

Investiţiile străine directe în Europa

Investiţiile străine directe (ISD) în Europa au atins un nivel record, în 2016, cu 5.845 de noi proiecte înregistrate (o creştere de 15 la sută față de anul precedent). Acest fapt a dus la crearea unui număr de de aproape 260.000 de locuri noi de muncă (o creştere de 19 la sută).

Marea Britanie (1.100 de proiecte), Germania (1.063 proiecte) şi Franţa (aproape 800 de proiecte) au fost principalele trei destinaţii europene pentru investiții, în 2016. Ele au atras mai bine de jumătate (51 la sută) din investiţiile străine directe. Spania şi-a consolidat poziţia a patra, în timp ce Polonia a urcat o poziţie și a devenit prima ţară din Europa Centrală, care a intrat în primele cinci destinaţii de investiţii. România este pe locul 12 (cu 132 proiecte, în creștere cu 35 la sută față de 2015).

„În 2016, preocupările de natură geopolitică au fost prioritare pentru consiliile de administraţie, dar  s-au continuat investițiile în cea mai mare piaţă unică din lume, unde PIB-ul Zonei Euro l-a depășit pe cel al SUA pentru prima dată după criza financiară din 2008. Creşterea lentă a multor pieţe emergente din 2016 pare să fi contribuit la atractivitatea europeană, iar investitorii globali văd forţa de muncă din Europa ca pe un activ foarte important. Robotica și inteligența artificială au contribuit, de asemenea, la consolidarea principalelor sectoare tradiționale de producție și de servicii de business din Europa”, declară Bogdan Ion (foto), Country Managing Partner EY România.

Din rândul primelor trei destinaţii pentru investiții, Franţa a cunoscut cea mai mare creştere, cu 30 la sută mai multe proiecte faţă de anul precedent. Ea a fost urmată de Germania (creştere de 12 la sută – 1.063 proiecte) şi Marea Britanie (creştere de șapte la sută). Doar Olanda (-5 la sută), Belgia (-5 la sută) şi Elveţia (-2 la sută) au înregistrat creşteri globale negative, fapt ce marchează o încetinire faţă de 2015, când toate au înregistrat creşteri pozitive.

În ciuda unui an 2016 pozitiv pentru ISD în Europa – o regiune cu peste 500 milioane de consumatori şi 30 milioane de companii -, provocările geopolitice şi macroeconomice au avut impact, pe termen scurt, asupra sentimentului privind investiţiile. Dintre cei 505 executivi de la nivel global, intervievaţi în luna martie, doar 28 la sută intenţionează să-şi extindă operaţiunile europene în anul următor, ceea ce înseamnă o scădere de patru puncte procentuale faţă de nivelul de 32 la sută din 2015. Cu toate acestea, încrederea investitorilor în perspectivele europene pe termen mai lung a crescut semnificativ, dacă se ia în calcul procentul investitorilor care se aşteaptă la revenirea către o creştere economică stabilă, după cel puţin cinci ani de stagnare, procentaj care a ajuns la 56 la sută, faţă de 45 la sută în 2015.

Companiile americane, cel mai mare investitor în Europa

Cu 1.310 proiecte ISD, companiile americane reprezintă cel mai mare bloc de investitori în Europa și cumulează 22 la sută din toate proiectele ISD europene, în 2016. Proiectele ISD din SUA au crescut cu zece la sută faţă de 2015. Cele mai multe investiţii străine directe în Europa au provenit, însă, din fluxuri intra-europene de ISD, care au crescut cu 18 la sută, în 2016. Germania și-a consolidat poziția de principal investitor transfrontalier și a lansat 651 de proiecte – cu 25 la sută mai mult față de 2015. După Germania, primii cinci investitori intra-europeni, după numărul de proiecte, au fost Franţa, Marea Britanie, Elveţia şi Italia.

Oraşele rămân atractive, în ciuda deteriorării sentimentului privind investiţiile

Zona metropolitană londoneză se situează pe primul loc în clasamentul zonelor urbane, după numărul de proiecte ISD  – 40 la sută din proiectele ISD din Marea Britanie. Este urmată de zona metropolitană pariziană. Crește și atractivitatea zonelor germane Düsseldorf şi Oberbayern (München), care au ocupat poziţiile trei şi patru, în timp ce regiunea spaniolă Catalonia (Barcelona) a urcat o poziţie, pe locul cinci, cu o creştere anuală de cinci la sută.

În privința sentimentului legat de investiţii, Londra şi-a păstrat poziţia de cel mai atractiv oraş european. Paris şi Berlin au fost clasificate de investitori pe locurile doi şi trei drept cele mai atractive destinaţii pentru investiţii – deşi atractivitatea lor a scăzut, comparativ cu anul anterior, în favoarea altor oraşe europene, printre care Frankfurt, München şi Amsterdam.

Analiza pe sectoare

Sectoarele de software şi servicii pentru afaceri au atras împreună un sfert dintre proiectele ISD în 2016, fapt ce subliniază transformarea digitală a Europei. Producţia software a atras cele mai multe investiții străine directe în Europa în 2016, cu 780 de proiecte – o creştere de 12 la sută.

Serviciile pentru afaceri au urmat pe locul al doilea, cu un număr în creștere de proiecte, de 47 la sută, în 2016. Această creştere a fost alimentată de puternica activitate înregistrată în Marea Britanie, Franţa şi Spania. Irlanda şi Olanda s-au remarcat și ele prin creşteri impresionante ale numărului de proiecte ISD în servicii pentru afaceri, de 343, respectiv 133 la sută.

Sectorul de producţie european a atras peste 1.500 de proiecte ISD – o creştere anuală de șase la sută, față de 29 la sută din proiectele ISD (1.455) şi 53 la sută dintre noile locuri de muncă în 2015. Regiunea CEE se poziţionează tot mai mult ca „atelierul de producţie” al Europei. În 2016, CEE şi-a asigurat 755 de proiecte și a marcat o creştere de 15 la sută şi o cotă globală de 49 la sută din totalul proiectelor ISD europene de producţie – plus 45 la sută față de 2015.

Activităţile de vânzări şi marketing au atras 46 la sută dintre toate proiectele ISD în 2016, în creştere faţă de 41 la sută în 2015. Firmele care au inițiat proiecte de investiții străine directe în afara Europei au cumulat 45 la sută din proiectele ISD din vânzări şi marketing.

Viitorul Europei se bazează pe talent şi inovare

Întrebaţi despre impactul pe care l-ar putea avea Brexit asupra operaţiunilor companiilor lor, 80 la sută dintre investitorii stabiliţi în Europa spun că nu au planuri de schimbare sau de relocare. Cu toate acestea, subliniază că au îngrijorări legate de posibilele consecinţe fiscale, administrative şi de reglementare. Fără să nege incertitudinea legată de climatul geopolitic curent, 65 la sută dintre investitorii intervievaţi au încredere în viitorul UE.

Datele arată că libera circulaţie a mărfurilor, serviciilor, capitalului şi forţei de muncă, pe cuprinsul celor 28 de state membre, continuă să ofere un mediu suficient de atractiv în care afacerile să se dezvolte, se se adapteze şi să investească, generând astfel profit și noi locuri de muncă. Educaţia şi urgența îmbunătăţirii abilităţilor profesionale din Europa sunt principalele motive pentru care investitorii acționează în regiune (37 la sută, în creştere faţă de 29 la sută în 2015), urmate de necesitatea de a susține sectorul high-tech şi inovaţia (34 la sută).

S-ar putea să-ţi placă

By 

Email Newsletter

Close