România nu este singura țară est-europeană care rămâne fără medici – Ungaria îi calcă apăsat pe urme

În prima jumătate a anului trecut, 324 medici, 78 medici stomatologi, 327 de lucrători în domeniul sănătății și 19 farmaciști din Ungaria au solicitat permise de muncă în străinătate. Cifrele se apropie de cele înregistrate de-a lungul întregului an precedent.

Exodul medicilor pune pe jar autoritățile din Ungaria. Potrivit cifrelor publicate de Centrul Național pentru Servicii de Sănătate, majoritatea medicilor din țara vecină aleg să profeseze în Marea Britanie, Germania și Elveția. Pe lista destinațiilor lor apar însă și țări „exotice”, precum Malawi sau… România. În schimb, asistentele medicale preferă Germania și Austria, arată Budapest Business Journal.

Noua ta carieră poate începe aici – locuri de muncă în toate domeniile, în toate județele

Germania: Nici un spital fără un medic maghiar

În zilele noastre, e greu să găsești un spital în Germania fără cel puțin un medic sau o asistentă maghiară, scrie Daily News Hungary. Potrivit Asociației Spitalelor din Ungaria, 5-6.000 de medici maghiari lucrează acum în străinătate, ceea ce înseamnă zece la sută din totalul lor. Drept urmare, în vara trecută, în Ungaria au existat 7.028 de poziții deschise în domeniul sănătății și al asistenței sociale. Sistemul de sănătate din Ungaria duce lipsă în special de anesteziști, specialiști în terapie intensivă, interniști, medici de familie și chirurgi. Medicii unguri sunt atrași în special de salariile și condițiile de muncă mai bune din Europa de Vest.

Potrivit Asociației Medicale Germane (Bundesärztekammer), numărul medicilor maghiari din această țară s-a triplat în ultimii șase ani, în condițiile în care rata deficitului de medici în Germania și Ungaria este aceeași. Mai exact, în Ungaria există un doctor la 260 de rezidenți, iar în Germania raportul este de 1/220. În plus, la fel ca în Ungaria, majoritatea spitalelor rurale nu au suficientă forță de muncă.

Potrivit estimărilor recente, citate de Political Critique, până la 300.000 de maghiari nu au acces la medici de familie, iar acest număr va crește în viitor, ca urmare a pensionării multor medici activi astăzi. Jumătate dintre medicii de familie au peste 50 de ani, iar un pediatru din patru are peste 65 de ani. Ceea ce este cel mai îngrijorător este faptul că medicii tineri sunt mai predispuși să plece decât colegii mai în vârstă. În 2015, dintre cei 941 de medici care au solicitat documente pentru a lucra peste hotare, 684 aveau între 25 și 39 de ani.

O „boală” est-europeană

România a pierdut jumătate dintre medici între 2009 și 2015. La câțiva ani după aderarea Poloniei la UE, mai mult de 60 la sută dintre studenții din anii V-VI plănuiau să lucreze în străinătate. Slovacia avea în jur de 15.000 de medici când a aderat la UE, în 2004. De atunci, 3.800 au plecat, scrie Politico.

S-ar putea să-ţi placă

By 

Email Newsletter

Close