S.C. Gheorghe Hagi S.A.

Fotbal Club Viitorul SA, clubul fondat de Gheorghe Hagi, și-a făcut loc printre companiile cu cea mai rapidă creștere din Europa, în ultimii trei ani. Alte nouă firme din România apar în Top 100, conform studiului Fastest Growing Companies, întocmit de revista americană Inc.

Cel mai bun fotbalist român din toate timpurile se dovedește a fi și un om de afaceri foarte priceput. Americanii de la Inc. sunt impresionați de performanțele sale manageriale. În ultimii trei ani, veniturile societății Fotbal Club Viitorul SA au crescut de 915 ori, suficient cât să-și găsească o poziție fruntașă în Inc. 5000 Europe. „Legenda fotbalului românesc, Gheorghe Hagi, și-a înființat propriul club de fotbal în 2009, în micuța localitate Ovidiu, de lângă Constanța. De acolo a reușit să trimită jucători la cluburi importante din Europa”, scriu realizatorii studiului.

„Viitorul” lui Hagi ocupă locul 63, între cele 5.000 de companii europene care apar în top, și este singurul club de fotbal din studiul Inc. Celelalte companii desfășoară activități de producție (842), au afaceri în construcții (714), retail (589), oferă produse și servicii de afaceri (420) sau au ca domeniu de activitate logistica și transporturile (372).

Fost jucător la Real Madrid și Barcelona, Gheorghe Hagi și-a dorit un club după chipul și asemănarea acestora. Totuși, principala sursă de inspirație, atunci când a început să construiască proiectul, a fost Ajax Amsterdam, echipa idolului său din copilărie, Johan Cruyff. Astăzi, după investiții de 15 milioane de euro, Hagi se bate de la egal la egal cu cele mai mari cluburi europene. Deocamdată, doar la copii și juniori. „Suntem la cel mai înalt nivel. Am bătut Inter Milano, am bătut Juventus Torino, când am concurat cu Barcelona, după primul an, am făcut 2-2, am bătut Real Madrid, pe cei de la Galatasaray îi batem. Condițiile sunt la fel, investiția este la fel, bugetul este apropiat. De altfel, este cel mai mare buget pentru echipele de copii și juniori, în România”, spune Hagi.

La  Academia Hagi, cel mai mare centru sportiv de gen din sud-estul Europei, se antrenează peste 300 de copii – 50 dintre ei au asigurate, gratuit, cazarea, echipamentele, școala, hrana zilnică și tratamentele medicale. Investiția lunară într-un fotbalist în devenire trece de 2.500 de euro. „Încă, de la început, strategia noastră a fost să devenim cei mai buni. Așa că am construit un buget suficient ca să fim cei mai buni. Bugetul se reflectă în condițiile din Academie, care sunt la nivel de patru-cinci stele. Obiectivul nostru principal este să producem jucători competitivi, care să facă performanță, pe plan intern și internațional. Copilului nu trebuie să-i lipsească nimic. El trebuie doar să-și dorească să ajungă un bun sportiv”, explică Hagi.

Foto: Academia de fotbal Gheorghe Hagi

Complexul sportiv din localitatea Ovidiu numără acum nouă terenuri pentru antrenament şi unul omologat pentru prima ligă, clădiri care includ spaţii de birouri, spaţii de cazare, restaurante, săli de antrenamente, vestiare, cabinete medicale, spaţii comerciale şi o cafenea. În 2015, a fost inaugurată o arenă modernă, de 4.545 de locuri, după investiții de două milioane de euro. Anul acesta, echipa de seniori, antrenată chiar de Gheorghe Hagi și calificată în play-off-ul Ligii I, va juca în cupele europene, pentru prima oară în scurta sa istorie.

Din 2009 încoace, mai mult de 100 de puști de la Academia Hagi au debutat la loturile naționale, iar sala de trofee este deja plină cu cupe câștigate la campionate interne și la turnee organizate peste hotare. Nimic nu este lăsat la voia întâmplării. Din staff-ul academiei fac parte mai mult de 60 de oameni – antrenori, preparatori fizici, medici, psiholog, nutriționist și kinoterapeut. De altfel, o parte dintre veniturile clubului sunt generate de transferul unor jucători „școliți” la academia din județul Constanța. În 2013, Steaua a plătit 700.000 de euro pentru Gabriel Iancu, francezii de la Valenciennes au achitat 600.000 de euro pentru Aurelian Chițu, iar Mihai Bălașa a fost împrumutat la AS Roma. După un sezon la echipa de tineret, Bălașa a fost achiziționat în schimbul a 150.000 de euro. În 2015, Cristian Manea (18 ani), cel mai tânăr jucător din istoria „naționalei” României, a fost transferat la Apollon Limassol, pentru 3,2 milioane de euro, iar apoi împrumutat la Anvers, în Belgia. Alexandru Mitriţă joacă la Pescara, în liga a doua italiană, după o tranzacție de un milion de euro.

Companiile românești din Top 100

Compania cu cea mai mare creștere din România

Expert Petroleum este o companie privată, care face parte din GMS Holdings Group. A fost înființată în 2005, de doi foști manageri seniori la Schlumberger, David Martinon și Michel Louboutin, experți în reabilitarea și redezvoltarea câmpurilor mature. Și-a început operațiunile în România prin revitalizarea unor câmpuri de petrol și gaze abandonate. În 2012, Expert Petroleum a câștigat un contract pe 15 ani, după o licitație organizată de OMV Petrom, pentru îmbunătățirea serviciilor în cazul a 13 câmpuri mature de gaz și petrol.

Unele dintre ele sunt situate în vestul României, în apropiere de Timișoara, și sunt în exploatare de peste 40 de ani. Expert Petroleum a preluat finanțarea și operațiunile de exploatare și s-a angajat să le dezvolte, pentru a mări producția și pentru a îmbunătăți eficiența. Peste 400 de angajați OMV Petrom au fost transferați la Expert Petroleum, ca parte a proiectului. „Ne-am bazat pe experiența noastră în dezvoltarea producției în România, pe potențialul de dezvoltare al țării și pe cunoștințele unice ale românilor, în domeniul petrolului și gazelor, și a devenit evident pentru noi că vom consolida compania, în Romania, și că vom crea un centru de excelență pentru operațiuni în România și pe plan internațional”, declară David Martinon, CEO al companiei Expert Petroleum.

Numărul companiilor din Inc. 5000 Europe, în funcție de țara de origine 

Top 10

1. Suedia 554

2. Marea Britanie  538

3. Franța 451

4. Spania 387

5. România 333

6. Finlanda 324

7. Ungaria 280

8. Slovacia 216

9. Norvegia 204

10. Portugalia 203

UN DJ, ÎN TOP 10

Una dintre cele mai suprinzătoare prezențe în topul Inc. este cea a lui Tim Bergling, DJ și producător suedez, mai cunoscut după numele de scenă – Avicii. După ce a lansat hituri precum „Sunshine” (cu David Guetta), „Wake Me Up” și „I Could Be the One”, tânărul de 26 de ani, originar din Stockholm, a înregistrat venituri de 7,6 milioane de euro.

COMPANIILE DIN TOP 10

CE ESTE INC. 5000

Primul clasament al companiilor cu cea mai rapidă dezvoltare a fost întocmit de Inc. în 1982. Inc. 500 urmărea doar activitatea firmelor din SUA. De-a lungul anilor, în top au apărut companii care aveau să devină veritabili giganți ai economiei mondiale, printre care 7 Eleven, Toys ‘R’ Us, Zipcar și Zappos.com. În 2007, Inc. 500 a devenit Inc. 5000. Pentru clasamentul din 2016, Inc. a luat în calcul veniturile întregistrate între 2012 și 2015.

S-ar putea să-ţi placă

By 

Email Newsletter

Close