Sibiu Jazz Festival: Sibiul respiră jazz, luna aceasta

Luna mai aduce în peisajul muzical cea de-a 47-a ediție a celui mai longeviv festival de jazz din România: Sibiu Jazz Festival.

Între 18 și 21 mai, Sibiul se transformă încă o dată în Capitala jazz-ului din România. Ediția de anul acesta promite patru zile pline de cultură și muzică de calitate. 120 de muzicieni veniți din 17 țări vor susține concerte live în Piața Mică din Sibiu, de la orele 19.

Sibiu Jazz Festival va transforma întregul oraș într-o manifestare culturală amplă, desfășurată simultan în mai multe locații. La Teatrul Gong vor avea loc spectacolele pentru copii Jazz for Kids. Turnul Sfatului va găzdui expoziția de fotografii Jazz Body Sounds, semnată de Tibor Jakab, iar Galeria de Artă UAP Sibiu deschide pentru vizitatori expoziția de sculpturi realizate de Eugen Petri – Jazz – Suflet și Formă, precum și expoziția de afișe de jazz realizate de Ștefan Orth. Piața Mică va da un nou sens artei culinare, prin Jam Session în Bucătărie, iar serile vor încânta publicul cu acorduri de jazz de pe toate continentele.

O noutate a evenimentului de anul acesta este proiectul Romanian Jazz Meeting, care oferă publicului o incursiune în tainele jazzului autohton, dar constituie și o rampă de lansare a muzicienilor români pe plan internațional. Romanian Jazz Meeting este, de altfel, singurul proiect din țară prin care artiștii români susțin concerte de promovare atât în fața publicului larg, cât și în fața unor promotori de jazz români și internaționali, critici și jurnaliști de specialitate. O altă surpriză cu care organizatorii întâmpină publicul la această ediție este intrarea gratuită la concertele organizate în Piața Mică, pe parcursul celor patru zile.

Concerte live și line-up

Prima seară de muzică live va debuta cu acordurile celui mai cunoscut şi performant sextet vocal românesc – Jazzappella. Odată încinsă atmosfera, publicul va rezona la unison cu cei de la Accord Vibes, pentru ca mai apoi să o asculte pe nonconformista Irina Popa, care va susține un concert incendiar împreună cu quintetul ei. Seara de joi atinge apogeul cu ajutorul „copilului teribil al jazzului”, polonezul Grzegorz Karnas, și quartetul pe care îl conduce: Karnas Formula.

Vineri, Sibiu Jazz Festival dă startul unui weekend plin de muzică și vibrații pozitive cu ajutorul „păcătoșilor” DJazz & Happy Sins, pentru ca mai apoi Peter Sarosi & Azara să cucerească scena cu un spectacol aflat sub semnul virtuozității. Petrecerea continuă în acordurile luxemburghezilor de la Jeff Herr Corporation, care vor hipnotiza audiența cu improvizațiile lor savuroase, urmați îndeaproape de prestația plină de senzualitate a frumoasei cubaneze Yilian Canizares, alături de quartetul său cubano-elvețiano-german.

Sâmbătă, Piața Mică va fi învăluită în acordurile quartetului condus de filozoful Mauro Sigura. Apoi ascultătorii vor fi purtați pe străzile Valenciei în compania grupului De la Purissima, într-un melanj de sonorități contemporane cu influențe folclorice. În această contopire de culturi își va face intrarea în scenă quintetul Nataliei M. King. Cântăreața de origine americană va răsfăța publicul cu un mix de jazz, blues și soul.

Ultima seară de festival aduce în prim-plan, pe scena din Piața Mică, muzicieni din ținuturi îndepărtate. Acordurile intrumentelor exotice ale coreenilor de la Black String vor anima atmosfera, pentru ca evenimentul să fie încheiat de sirienii de la Mozayek Band.

DESPRE SIBIU JAZZ FESTIVAL

Fondat in anii ’70, Sibiu Jazz Festival este un eveniment cultural de talie internațională, pe scena căruia au debutat, de-a lungul celor 47 de ani de existență, nume sonore din jazzul autohton. Sibiu Jazz Festival este singurul eveniment de profil din România membru al Europe Jazz Network.

S-ar putea să-ţi placă

By 

Email Newsletter

Close