Silviu Scrob: Omul care aduce jazz-ul

La jumătatea acestei luni, artiști consacrați și muzicieni noi își dau întâlnire la Sibiu, la cea de-a treia ediție Mozaic Jazz Festival. Cu un line-up de șase trupe, cel mai tânăr festival de jazz din Sibiu își propune să ofere publicului o atmosferă muzicală completă.

Organizat pentru prima dată în 2014, Mozaic Jazz Festival face parte din agenda culturală a Sibiului și țintește să pună umărul, prin programul şi activităţile sale, la întărirea imaginii culturale ale orașului la nivel mondial. Organizarea unui festival de jazz nu este, însă, o treabă ușoară. Silviu Scrob, directorul festivalului, vorbește despre obstacolele pe care trebuie să le depășească, dar și despre satisfacțiile pe care le aduce tot acest efort.

AngajatorulMeu.ro: Mulți ani, Sibiul a fost considerat capitala jazz-ului românesc. Cât de aproape de acest statut este orașul, în acest moment?

SILVIU SCROB: Nu știu dacă neapărat a jazz-ului românesc, ci mai degrabă locul în care iubitorii de jazz din România se reuneau pentru a vedea și asculta jazz – atât românesc, cât și internațional. Mulți ani, la Sibiu a existat singurul festival internațional de jazz din România. Cred că în acest context trebuie să ne raportăm la titulatura de capitală a jazz-ului. Eu sunt prea tânăr să mă aventurez în a descrie acele vremuri. Le cunosc doar din discuții cu oameni care le-au trăit și am înțeles că era un prilej de mare bucurie.

Momentan, privind din exterior, pot spune că Sibiul se mândrește cu două festivaluri internaționale de jazz și, mai nou, și cu o competiție internațională de jazz. Situația asta se datorează într-o mare măsură tradiției create de Festivalul Internațional de Jazz de la Sibiu și în mod esențial politicilor de finanțare culturală ale Primăriei și Consiliului Local Sibiu. În contextul local, fără finanțare nu poți face un festival de jazz.

Privind din interior, am constatat că nucleul de public sibian iubitor și plătitor de bilet la concerte de jazz este atât de restrâns încât din capitala jazz-ului pot spune că a mai rămas doar amintirea.

Cum a apărut ideea de a construi acest proiect și cât de complicată este organizarea unui eveniment de acest gen? Care sunt principalele obstacole?

Ideea de a face un festival de jazz mi-a venit prin anii 2010-2011, când am simțit nevoia să fac un eveniment care să reflecte și valorifice tot ce am acumulat până acum și cu care să îmi aduc aportul la agenda culturală a Sibiului. Drumul spre jazz a fost cumva natural. Întotdeauna am rezonat cu muzica și cu publicul acestui gen muzical.

Cât despre obstacole, în contextul local, aș menționa lipsa unei săli adecvate pentru găzduirea și prezentarea de arte ale spectacolului, împuținarea publicului plătitor de bilet, “mocangeala” care reușește, tot mai mult, să suprime gestul normal al spectatorului de a duce mâna la portofel când dorește să cumpere ceva – în cazul acesta vorbim de un bilet la un festival.

Cum va arăta Mozaic Jazz Festival, în acest an? Ce concerte recomandați în mod special?

Este o ediție care arată bine, are un line-up echilibrat, cu trupe și muzicieni consacrați: Steve Coleman and Five Elements (11 noiembrie, 21:00) și Gilad Atzmon & The Orient House Ensemble (10 noiembrie, 20:30) și artiști tineri, din noul val: Mn’JAM Experiment (11 noiembrie, 19:00), Arcuș Trio (12 noiembrie, 19:00), Isfar Sarabski (10 noiembrie, 19:00) și Olli Hirvonen (12 noiembrie, 20:45). Ultimii doi artiști menționați sunt câștigători ai concursului Montreux Jazz Festival.

Fiind un festival mic, am ales toate trupele “pe sprânceană”, așa că le recomand pe toate.

Fiecare festival la care particip are specificul său și încerc să-l analizez în contextul local. Probabil că toate aceste experiențe m-au influențat cumva, dar ceea ce încerc să creez la Mozaic Jazz Festival, în mod esențial, e atmosfera optimă pentru vizionarea și ascultarea concertelor.

De unde pasiunea pentru jazz? Există vreun festival internațional care te inspiră în mod deosebit, atunci când organizezi Mozaic Jazz Festival?

La jazz am ajuns ascultând muzici diferite, dar aș putea spune că trecerea la jazz s-a făcut prin rock. Nu ascult doar jazz, dar dintre toate genurile muzicale, cel mai mult rezonez cu jazz-ul.

Fiecare festival la care particip are specificul său și încerc să-l analizez în contextul local. Probabil că toate aceste experiențe m-au influențat cumva, dar ceea ce încerc să creez la Mozaic Jazz Festival, în mod esențial, e atmosfera optimă pentru vizionarea și ascultarea concertelor. Încerc să mă îngrijesc de toate detaliile ce creează întreagă experiență a participantului la festival, de la intrare până la ieșire.

Există interes din partea companiilor, pentru sponsorizarea evenimentelor de acest gen?

Există interes, bineînțeles, doar că este restrâns. Am înțeles de foarte mult timp că în spatele companiilor sunt tot oameni, în spatele deciziei unei companii de a susține sau nu un asemenea festival sunt oameni, la fel ca noi. Eu cred că factorul determinant în susținerea unui asemenea eveniment sunt într-o mai mică măsură pozele, cifrele și cuvintele din prezentarea festivalului. Cred că educația, orientările culturale și recreative, modul în care înțelege o persoană să se implice și să joace un rol activ în viața culturală sau socială a orașului se constituie ca factor determinant în decizia unei companii de a susține un asemenea proiect.

Eu încerc să găsesc acele persoane care să înțeleagă că, fără a susține și astfel de evenimente, vom sfârși încercând să ne convingem copiii sau apropiații să nu mai asculte “manele la telefon”. Perspectiva în care mass media reușește să impună tuturor oamenilor să asculte doar muzică comercială mă înspăimântă atât ca posibilitate, cât și ca proximitate. Din această perspectivă, Mozaic Jazz Festival ar trebui să poarte sloganul #Rezist-Cultural.

Care sunt planurile pentru 2018 și cum vezi evoluția festivalului, în anii următori?

Să fac mai bine. Nu-mi doresc mai mult, îmi doresc să reușesc să fac mai bine la toate capitolele.

DESPRE MOZAIC JAZZ FESTIVAL

Se va desfășura la Redal Expo, cel mai mare spațiu privat de evenimente și expoziții din Sibiu. Spațiul de desfășurare a evenimentului include zona de concerte, cu o capacitate de 300 de locuri, zona pentru jam sessions, bar și spațiu de lounge. La edițiile anterioare au concertat nume ca Tord Gustavsen, Steve Coleman and Five Elements, TrilokGurtu, David Krakauer, The Ploctones sau JagaJazzist. Biletele pot fi achiziționate prin Eventim și costă 70 de lei pentru un bilet de o zi sau 160 de lei – abonamentul pentru toate cele trei zile de festival. Mozaic Jazz Festival este cofinanțat de Consiliul Local și Primăria Municipiului Sibiu. AngajatorulMeu.ro este partener media al evenimentului.

Articole din aceeași categorie
Total
0
Share