Șoferii, cei mai căutați de angajatori pe OLX

În lunile iunie-iulie, OLX a realizat un sondaj pentru a măsura dinamica pieței muncii din perspectiva utilizatorilor care urmăresc anunțurile de locuri de muncă vacante publicate pe platformă.

Circa 2.300 de respondenți au spus care sunt motivele pentru care își schimbă locul de muncă, ce beneficii își doresc să primească de la un angajator și care este frecvența cu care aplică la un loc de muncă vacant. Cercetarea este realizată pe baza informațiilor extrase din baza de date a OLX, din secțiunea Locuri de muncă, unde angajatorii din România publică anual peste 400.000 de anunțuri de locuri de muncă vacante.

Noua ta carieră poate începe aici – locuri de muncă în toate domeniile, în toate județele

„Șoferi-servicii auto-curierat” este categoria cu cele mai multe locuri de muncă disponibile la secțiunea OLX Locuri de muncă. Nevoia mare de personal în acest domeniu a fost constantă în ultimul an și jumătate, având în vedere că, în aproape toate lunile, această categorie a adunat cele mai multe anunțuri de angajare (cu excepția lunii ianuarie 2017, când cele mai multe joburi vacante erau la categoria „muncă în străinătate”).

Oferta generoasă de locuri de muncă din această categorie se reflectă și în numărul mare de candidați pentru această secțiune. Acesta a fost domeniul cu cei mai mulți candidați și în prima jumătate a anului 2017, și în primul semestru din 2018. Categoria este pe primul loc și din punct de vedere al numărului de interacțiuni dintre angajatori și candidați, și a generat aproape 300.000 de contactări pe lună.

În prima jumătate din 2018, pe locul doi în topul celor mai „populare” categorii de locuri de muncă scoase la concurs pe OLX s-a aflat „ingineri-meseriași-constructori”. „Munca în străinătate” și „personal hotelier-restaurant” sunt alte două categorii cu un număr semnificativ de anunțuri, urmate de secțiunile „bone-menajere” și „casieri-lucrători comerciali”. „Gulerele albastre” își doresc în continuare să plece din țară. Categoria „muncă în străinătate” este pe locul 2 în topul domeniilor cu cei mai mulți candidați, după șoferi, cu excepția lunilor de început de vară, când personalul pentru hotelier-restaurant își caută intens locuri de muncă sezoniere.

Bonele și menajerele se angajează cel mai rapid

Durata medie în care se ocupă o ofertă de muncă în secțiunea OLX Locuri de muncă variază între 12 zile și se apropie de două luni, în funcție de tipul de job și de domeniul de activitate. Cel mai rapid, angajatorii își găsesc candidați pentru bone-menajere (unde timpul mediu de ocupare al unui loc de muncă vacant este de 12 zile), casieri-lucrători comerciali (15 zile), evenimente și divertisment (16 zile) și personal administrativ-secretariat (17 zile). La categoria „șoferi-servicii auto-curierat”, durata medie a închiderii unui anunț este de 21 de zile.

Pe de altă parte, cel mai greu de găsit sunt candidații pentru joburile disponibile la secțiunea „IT-Telecomunicații”, unde timpul mediu de închidere al unui anunț ajunge la 52 de zile. Deficitul mare de personal din acest sector, dar și pachetele salariale generoase oferite de angajatori, fac dificilă recrutarea de candidați, ceea ce se reflectă și într-o prelungire a procesului de recrutare.

Creșterea salariului, cea mai importantă motivație pentru schimbarea locului de muncă

Pentru aproape patru din zece (38 la sută) dintre cei 2.279 de utilizatori care au răspuns la întrebarea „De ce vrei să îți schimbi locul de muncă?”, principala motivație pentru a-și schimba angajatorul este obținerea unui salariu mai mare. Aproape jumătate (49 la sută) dintre respondenți indică programul de lucru flexibil drept cel mai important beneficiu pe care și l-ar dori de la compania pentru care lucrează. În topul celor mai dorite beneficii se mai află bonurile de masă (circa 40 la sută dintre respondenți), munca peste program plătită mai bine (34 la sută), transportul asigurat la locul de muncă (34 la sută) și mai multe zile libere plătite (19 la sută).

Cea mai dinamică comunitate de blue collars din România

OLX Locuri de muncă reunește peste 25.000 de companii, care angajează lunar, prin OLX, peste 120.000 de candidați unici, și care, împreună, generează peste 1,2 milioane de interacțiuni în fiecare lună. Secțiunea, relansată la început de 2017 cu pachete special gândite pentru angajatori, a avut anul trecut peste 400.000 de anunțuri noi de locuri de muncă. În primele șase luni din 2018, angajatorii au publicat peste 200.000 de anunțuri în secțiunea Locuri de muncă, iar previziunile anunță o creștere de 20 la sută a numărului de oferte, până la finalul anului.

OLX – Indexul locurilor de muncă

Cel mai mare site de anunțuri din România lansează, din această vară, OLX – Indexul locurilor de muncă, o analiză care va oferi un diagnostic, în timp real, al dinamicii pieței muncii din România.

S-ar putea să-ţi placă

By 

Email Newsletter

Close