Solar Decathlon: România, vicecampioană mondială la Inginerie şi Construcţie, în Dubai

Echipa României este vicecampioana mondială la prima probă din cadrul Solar Decathlon, Inginerie şi Construcţie, competiția internațională de case solare care se desfășoară, până în 29 noiembrie, în Dubai.

România concurează alături de alte 14 echipe din 11 ţări şi patru continente, printre care Olanda, SUA, Australia şi ţări din Orientul Mijlociu. Competiţia presupune proiectarea şi construirea unor case solare, inteligente şi prietenoase cu mediul, care să se adapteze condiţiilor climatice din Orientul Mijlociu.

Noua ta carieră poate începe aici – locuri de muncă în toate domeniile, în toate județele

Obiectivul probei Inginerie şi Construcţie a fost să evalueze construcţia şi sistemele incluse, inovaţia, integrarea şi implementarea. Fiecare echipă a trebuit să demonstreze un nivel ridicat de funcţionare a structurii, instalaţiilor electrice, mecanice şi alegerea echipamentelor. Evaluarea a fost făcută de un juriu internaţional, format din ingineri specialişti, care au evaluat atât parcursul echipelor din cei doi ani, cât şi prezentările susţinute pe site-ul competiţiei, cu accent pe implicarea studenţilor în realizarea soluţiilor şi pe simulările realizate în perioada construcţiei casei în România. Casa EFdeN Signature a fost construită integral de studenţii echipei EfdeN și a fost un proiect românesc de cercetare şi inovaţie.

Proba Inginerie şi Construcţie este prima dintre cele zece – șase sunt jurizate, iar patru monitorizate prin performanţa prototipului, pe parcursul a zece zile. În doar 14 zile, echipa EFdeN, formată din 33 de studenți de la Universitatea de Arhitectură şi Urbanism Ion Mincu, Universitatea Tehnică de Construcţii Bucureşti, Universitatea Bucureşti şi Politehnica Bucureşti, a asamblat prototipul EFdeN Signature în Dubai și a fost printre primele echipe ce au finalizat casa, în etapa premergătoare competiţiei. Pentru ca echipa să fie prezentă în Dubai, timp de 45 de zile, tinerii au lansat campania Susţine Inovaţia Românească, prin care au strâns 70 la sută din fondurile necesare.

Solar Decathlon este cea mai importantă competiție de locuințe sustenabile din lume și a luat naștere în 2002, în SUA. În 2012, PRISPA a fost prima echipă din România calificată la Solar Decathlon (ediția Madrid), iar în 2014, echipa EFdeN a participat la ediția Versailles, cu casa care acum este Centru de Cercetare a Condițiilor de Confort. Până acum, echipa EFdeN a câștigat peste 30 de premii naționale și internaționale. EFdeN este cel mai important ONG din România care dezvoltă locuințe solare cu scop educațional și de cercetare, alături de produse sustenabile și module educaționale pentru studenți, specialiști, ca și pentru publicul larg.

S-ar putea să-ţi placă

By 

Email Newsletter

Close