IT-ştii români de pretutindeni lansează o aplicaţie mobilă în cinstea Centenarului

În 9 mai, Romanian IT – Comunitatea globală a românilor din tech va lansa CelebRo, o aplicaţie gratuită pentru mobil, care prezintă „harta românească a Parisului”, prin localizarea adreselor prin care au trecut românii cunoscuţi sau cei care au rămas în anonimat până acum.

Prin exemplul personalităţilor române care au trăit în Oraşul Luminilor, IT-ştii vor să celebreze România, să crească vizibilitatea patrimoniului său cultural şi să îmbunătăţească imaginea românilor care locuiesc în Franţa. Beneficiarii direcţi ai aplicaţiei mobile sunt românii care vizitează Parisul, cei care locuiesc aici, dar și francezii sau alte naționalităţi, deoarece capitala Franţei găzduieşte anual peste 30 de milioane de turişti.

Noua ta carieră poate începe aici – locuri de muncă în toate domeniile, în toate județele

Lansarea proiectului coincide cu comemorarea a 142 de ani de la naşterea lui Constantin Brâncuşi, care a studiat, a trăit şi a decedat în Paris. Proiectul s-a bucurat de la inceput de susţinerea Ambasadei României la Paris, prin implicarea ambasadorului Luca Niculescu, şi va beneficia şi de susținerea Institutului Cultural Român de la Paris.

„Ştiţi unde era cafeneaua Riche, în care aveau loc dineurile impresioniștilor finanțate de susținătorul lor, Georges de Bellio sau Gheorghe Bellu? Când treceți pe la Odeon, o să aflați despre Jean Yonnel, profesor de dicție al însuși generalului de Gaulle. Nu departe, din sediul Radio Europa Liberă din Paris, se auzea vocea Monicăi Lovinescu, simbol al rezistenţei anti-comuniste din exil. În timpul plimbărilor prin capitala franceză, vom avea toate aceste informaţii și multe altele, în telefonul din buzunar. Cu CelebRo, putem explora punctele de interes din jurul nostru, alege o plimbare deja construită sau imagina propriul traseu. Vrem să lansăm aplicaţia în jurul datei de 9 mai, o zi cu triplă semnificaţie: Ziua Independenţei în România, Ziua Europei şi încheierea celui de-al Doilea Război Mondial. În timp, aplicația va putea fi extinsă și în alte orașe: Viena, Bruxelles, Berlin, Roma sau New York”, spune Raluca Maria Smaranda, iniţiatoarea proiectului, stabilită în Paris de trei ani.

Au nevoie de ajutorul românilor

Munca acestei comunităţi internaţionale de IT-şti români se bazează pe voluntariat, iar pentru realizarea aplicaţiei mobile apar costuri privind drepturile de autor pentru imaginile și videoclipurile pe care le vor folosi, costurile pentru infrastructura tehnică și de promovare a proiectului. Cu ajutorul românilor, Comunitatea globală a românilor din tech va putea plăti, spre exemplu, dreptul de a folosi poza în care Brâncuşi apare în atelierul său, alături de Tzara, Duchamp şi Man Ray, sau poza din Place de Fürstenberg, în care îi vedem împreună pe Cioran, Eliade şi Ionescu. Drepturile de autor pentru o singur fotografie pot costa până la 90 de euro. Donaţiile pot fi făcute aici.

Echipa din spatele proiectului

În spatele proiectului CelebRo stă o echipă care impresionează prin pluridisciplinaritatea ei. Maria, inițiatoarea proiectului, a studiat filosofia şi managementul proiectelor culturale, Michel a studiat istoria şi relaţiile internaționale, Valentin este preşedintele asociaţiei Romanian IT, o reţea globală de ingineri români, Oana este designer, cea care a creat identitatea vizuală. Adrian, Andrei și Bogdan programează website-ul, platforma de gestiune conținut și aplicaţia, iar Dana coordonează strategia de comunicare.

S-ar putea să-ţi placă

By 

Email Newsletter

Close