Studiu: 84 la sută dintre medicii români au plecat în străinătate pentru a se dezvolta profesional

Potrivit unui studiu lansat de MEDIjobs, 84 la sută dintre medicii români care profesează în străinătate au plecat din cauza dorinței de dezvoltare profesională, 80 la sută – ca urmare a condițiilor din spitale și clinici, iar 68 la sută din cauza nivelului salarial scăzut.

Studiul arată că 56 la sută dintre medici au plecat din cauza relației cu colegii/mentorii, 44 la sută pentru a studia, iar 36 la sută din cauza relației cu pacienții români. Întrebați ce nemulțumiri au față de meseria și traiul în străinătate, 40 la sută dintre medicii plecați au răspuns căsunt nemulțumiți de distanța față de familie și prieteni, 16 la sută au menționat stresul și programul încărcat, scrie Agerpres. Alte răspunsuri au fost sentimentul de insecuritate, dificultatea în relaționarea cu pacienții străini și lipsa limbii de comunicare.

Întrebați ce i-ar motiva să se întoarcă, 44 la sută dintre respondenți și-ar dori să ajute pacienții români, 40 la sută ar vrea un salariu corect în România, 40 la sută și-ar dori să se întoarcă la familie și prieteni, 36 la sută ar veni în țară dacă și-ar găsi un job în linie cu experiența lor profesională, iar 16 la sută și-ar deschide o clinică proprie. În ceea ce privește ajutorul pe care ar dori să-l primească la întoarcere, 53 la sută dintre medicii plecați caută susținere în depunerea actelor la Colegiul Medicilor și la echivalarea studiilor, dacă este cazul, iar 44 la sută ar vrea sprijin în găsirea unui loc de muncă. Medicii care ar alege să se întoarcă în România ar fi mulțumiți cu salarii care să se încadreze între 6.000 și 15.000 lei.

Potrivit studiului, 82 la sută dintre asistenții medicali au plecat din cauza nivelului salarial, 39 la sută din cauza condițiilor din spitale și clinici, 34 la sută din cauza dorinței de dezvoltare profesională, 21 la sută din cauza relației cu colegii/mentorii, 17 la sută pentru a studia și 17 la sută ca urmare a relației cu pacienții români. Întrebați ce i-ar motiva să se întoarcă, 43 la sută dintre asistenții plecați au răspuns că și-ar dori să ajute pacienții români, 73 la sută și-ar dori un salariu corect, 52 la sută – să se întoarcă la familie și prieteni. 26 la sută s-ar întoarce dacă și-ar găsi un job în linie cu experiența lor profesională, iar 21 la sută și-ar deschide clinica proprie. 69 la sută dintre respondenți și-ar dori sprijin în găsirea unui loc de muncă în România, 39 la sută – un ajutor în găsirea unei locuințe, iar 17 la sută – suport în depunerea actelor la OAMMR și la echivalarea studiilor, dacă este cazul.

Ministerul Sănătății vrea să readucă medicii în țară, cu ajutorul Centrului Național de Resurse Umane

S-ar putea să-ţi placă

By 

Email Newsletter

Close