Studiu: Românii sunt cei mai „matinali” europeni

Aproape jumătate dintre români (40 la sută) spun că se simt plini de energie, imediat după ce s-au trezit, şi că vor să îşi înceapă deîndată activitatea, relevă un sondaj realizat de E.ON şi Kantar EMNID, în mai multe ţări europene.

Surprinzător sau nu, cu acest răspuns românii îşi adjudecă lejer primul loc într-un ipotetic clasament al celor mai energici europeni, la primele ore ale dimineții. Locul doi este ocupat, la o distanţă considerabilă, de francezi, însă doar 29 la sută dintre aceştia consideră că şi-au „reîncărcat bateriile” suficient peste noapte şi au astfel suficientă energie pentru a-şi începe ziua „en fanfare”.

Noua ta carieră poate începe aici – locuri de muncă în toate domeniile, în toate județele

Există însă o naţiune în Europa pentru care dimineţile nu sunt la fel de uşoare. Mai bine de jumătate dintre germani nu-şi doresc altceva dimineaţa decât să se întoarcă în pat şi să poată adormi la loc, desigur, după ce opresc alarma de la ceas. Mai mult de atât, o treime dintre ei nici nu vor să vorbească sau să li se vorbească în prima oră de la trezire. Germania, Suedia (17 procente fiecare), Marea Britanie şi Cehia (16 la sută fiecare) sunt ultimele la capitolul „cine se scoală de dimineaţă, departe ajunge”.

În contrast, un sfert dintre români susţin chiar că au cel mai bun randament dimineaţa devreme, în timp ce doar 19 la sută recunosc că sunt morocănoşi la prima oră. Cu un comportament diametral opus, cele mai productive aşa-zise „păsări de noapte” sunt turcii. 18 la sută dintre ei se consideră persoane nocturne. În partea cealaltă a Europei, suedezii au cel mai bun randament al muncii pe timp de seară (23 la sută). În schimb, doar zece la sută dintre români afirmă că sunt ceva mai productivi seara, iar cât priveşte eficienţa la orele târzii, procentajul celor energici scade dramatic, până la cinci la sută.

Rezultatele fac parte din studiul „Trăind în Europa, 2018”, în cadrul căruia E.ON și Kantar EMNID au chestionat circa 10.000 de oameni din Danemarca, Franţa, Germania, Italia, Marea Britanie, Cehia, România, Suedia, Turcia și Ungaria.

S-ar putea să-ţi placă

By 

Email Newsletter

Close