Timișorenii de la Scienceroot vor să revoluționeze industria științei și cercetării

Cu ajutorul tehnologiei blockchain, cea care stă la baza mult mai cunoscutelor cryptomonede, doi tineri din Timișoara, Vlad Gunther și Alexandru Chiriță, își propun să revoluționeze industria științifică.

Totul a pornit în timp ce Alexandru lucra la lucrarea de disertație și a observat câte probleme există în această lume a cercetării științifice. Alături de Vlad, a pornit pe un drum anevoios, dar cu un potențial enorm de a schimba o industrie de peste 20 de miliarde de dolari și de a folosi blockchain-ul în domeniul științei.

Noua ta carieră poate începe aici – locuri de muncă în toate domeniile, în toate județele

Scienceroot este astăzi unul dintre puținele startup-uri care au deja un produs existent, un prototip funcțional, ce folosește tehnologia blockchain, pentru a rezolva o problemă reală în industria științifică. Mai exact, Scienceroot este un ecosistem în care oricine din comunitatea științifică de pe glob poate să găsească cu ușurință finanțare, noi oportunități de colaborare și, în final, își poate publica munca printr-o platformă mult mai eficientă și transparentă, în care poate fi recompensat pentru munca depusă.

Ce este, de fapt, blockchain?

Blockchain este astăzi ce era Internetul acum 20 de ani: o tehnologie revoluționară, cu un impact impprtant în aproape orice industrie. Este o ca o bază de date descentralizată (nu este deținută de o singură entitate, ci numeroşi actori deţin o copie), care stochează anumite informaţii ce nu mai pot fi modificate ulterior.

De ce ecosistemul actual este „stricat”?

În sistemul actual, cercetătorii trebuie să-și publice munca în jurnale științifice, pentru a le fi diseminate rezultatele și pentru a beneficia de recunoaștere în întreaga lume. Însă ei nu primesc nici o recompensă pentru munca depusă, fiindcă publicațiile pretind sume mari pentru ca descoperirile științifice să fie apoi accesibile și încetinesc dramatic orice progres în lumea academică. Practic, locul unde publici o lucrare, ca cercetător, a devenit mult mai important decât lucrarea în sine.

Apoi, mai este și problema strângerii de fonduri și a colaborărilor. Nu există un loc unde oamenii de știință să poată strânge fondurile de care au nevoie și o platformă unde pot face schimb de idei cu alți cercetători, pentru a progresa mai rapid în proiectele lor.

Aici intervine Scienceroot. Este platforma unde oamenii de știință merg atunci când vor să progreseze în proiectele lor, fie că doresc să acceseze granturi de finanțare sau să se conecteze cu alți oameni de știință cu care să facă echipă și să împărtășească idei. Ei pot fi recompensați pentru că își folosesc expertiza în beneficiul celorlalți într-un forum special și într-un marketplace științific descentralizat.

Oferta inițială de monede a Scienceroot nu este una obișnuită. Deși majoritatea proiectelor bazate pe blockcain încearcă să atragă milioane de dolari finanțare pentru ceva ce nici nu există, Scienceroot are deja un prototip (MVP), este susținut de membri importanți ai comunității ștințifice mondiale și își propune să strângă doar 500.000 de dolari finanțare pentru prima rundă, fonduri ce vor fi folosite pentru îmbunătățirea și dezvoltarea platformei deja existente.

Prima rundă a ofertei inițiale de monede (ICO) începe pe 15 iuli, când se vor oferi 12,5 milioane de monede (Science Tokens), la prețul de 0,04 euro, echivalentul a 500.000 euro. Următoarele runde de finanțare vor avea loc din 15 ianuarie 2019 (a doua rundă), 15 iulie 2019 (a treia rundă) și 15 ianuarie 2020 (a patra rundă). Prin structurarea finanțarea proiectului pe etape, ecosistemul poate fi dezvoltat și îmbunătățit treptat.

S-ar putea să-ţi placă

By 

Email Newsletter

Close